Regretul Anei Birchall este incompetenta lui Tudorel Toader

Regretul Anei Birchall este incompetenta lui Tudorel Toader

„Imi exprim regretul ca aceste probleme, desi erau cunoscute de multa vreme, si-au gasit rezolvarea abia acum.”, a afirmat ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, dupa intalnirea de la Guvern, cu organizatiile sindicale din penitencare.

49 de probleme, 0 masuri

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) i-a transmis, in ultimii doi ani, ministrului Justitiei Tudorel Toader, in scris, personal ori prin intermediul Comisiilor mixte de dialog social, problemele grave cu care se confrunta sistemul penitenciar. La jumatatea anului 2018, s-a acumulat un numar de 49 de probleme importante care vizau sistemul penitenciar, insa Ministerul Justitiei nu a gasit nicio solutie de rezolvare.

In cadrul Comisiilor mixte de dialog social (1, 2, 3, 4, 5) de la Ministerul Justitiei, angajatorul (MJ si ANP) mima dialogul social, in timp ce situatia penitenciarelor si a angajatilor se inrautatea constant.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a atras atentia opiniei publice, prin intermediul mass-mediei, ca incompetenta ministrului Justitiei Tudorel Toader si a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) vor avea grave consecinte asupra sistemului penitenciar, in viitorul apropiat.

Anul 2019 a demonstrat ca FSANP avea dreptate

Deciziile si masurile luate de Marian Dobrica si de Tudorel Toader au facut ca Administratia Nationala a Penitencarelor (ANP) sa intre, la inceputul anului 2019, in colaps si sa se afle in imposibilitatea de a asigura plata drepturilor salariale angajatilor din penitenciare.

FSANP a reactionat prompt inca de la inceputul anului 2019

In data de 07 Februarie 2019, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a organizat un protest in fata Ministerului Justitiei (MJ), iar in data de 08 Februarie 2019, in fata Parlamentului, pentru:

2 ani versus 2 saptamani

Ana Birchall, ministrul interimar de la Justitie a rezolvat in 2 (doua) saptamani ceea ce Tudorel Toader (ex-ministrul Justitiei) nu a putut rezolva in 2 (doi ) ani. Obsesia controlului excesiv si neincrederea in propriii subalterni l-au determinat pe Tudorel Toader sa nu delege coordonarea Administratiei Nationale a Penitencarelor (ANP) niciunui secretar de stat. Complexitatea problemelor din penitenciare si incapacitatea lui Tudorel Toader si a lui Marian Dobrica de a identifica solutii concrete la aceste probleme au condus distrugerea sistemului penitenciar si, evident, la blocarea dialogului social.

Ana Birchall a delegat coordonarea Administratiei Nationale a Penitencarelor (ANP) domnului secretar de stat Ion Popa, reusind astfel ca, in data de 22 Mai 2019 sa incheie, la sediul Guvernului, un acord intre angajator si organizatiile sindicale din penitenciare si sa identifice suma de 80.972.000 de lei, necesara deblocarii sistemului penitenciar.

Pentru memoria celor ce se fac ca uita!

Mai jos aveti lista celor 49 de probleme importante, semnalate ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de catre Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP):

IULIE
1. Imbunatatirea conditiilor de lucru. Revenim cu propunerea de elaborare a unui proiect de Ordin de ministru, care sa stabileasca standarde privind conditiile de munca ale angajatilor din sistemul penitenciar si a unui plan de actiune pentru imbunatatirea acestora.
2. Salarizarea personalului din penitenciare. Solcitam ca Ministerul Justitei sa sustina aplicarea grilei de salarizare amanata pana in 2022 prin legea cadru 153/2017 incepand cu octombrie 2018 si pentru personalul din penitenciare, eliminandu-se astfel discriminarea in raport cu alte sectoare de activitate (educatie si sanatate).
3. Eliminarea discriminarilor pentru pensionari. Solicitam sustinerea Ministerului Justitiei, in Parlament, in sensul eliminarii articolului care, prin plafonarea pensiilor militare incepand cu 15 septembrie 2018 la media salariilor nete, elimina o serie de drepturi legale care presupun beneficii la pensionare precum sporul pentru vechimea suplimentara, sporul pentru cotizatia suplimentara si majorarea pentru Semnul onorific In Serviciul Patriei.
4. Plata orelor suplimentare nerecuperate din perioada 2016 – 2018. La nivelul sistemului penitenciar, in perioada 2016 – 2018, s-a generat un numar de peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate si neplatite (cifra include si datorii catre angajati care intre timp s-au pensionat). Solicitam plata orelor suplimentare restante nerecuperate.
5. Statutul politistilor de penitenciare. Organizatia noastra respinge o parte dintre modificarile impuse de catre ministrul Justitiei, si am transmis deja o nota de protest in acest sens. Solicitam rediscutarea acestora si revenirea asupra proiectului.
6. Grupa de munca pentru personalul civil. In urma cu cateva luni am depus la Ministerul Justitiei o propunere de proiect privind repararea acestei discriminari pentru personalul care lucreaza in aceleasi conditii de risc personal precum functionarii publici si cu statut special.
7. Eliminarea deficitului de personal. Organizarea concursurilor de ocupare a functiilor vacante in sistemul penitenciar. Calendar, numar estimativ si categoria posturilor ce urmeaza a fi scoase la concurs in cursul anului 2018.
8. Inasprirea sanctiunilor pentru ultraj. Modificarea art. 257, alin. (4) din Noul Cod Penal, introducandu-se in textul de lege si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare alaturi de politisti si jandarmi, astfel incat sa descurajeze si sa sanctioneze faptele de agresiune ale detinutilor indreptate impotriva personalului de penitenciare.
9. Sanctionarea abaterilor detinutilor. Modificarea Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal astfel: art. 81, lit. c) sa se completeze cu sintagma: „si personalului administratiei penitenciare”, iar interdictia prevazuta la art. 82, lit.  p) „amenintarea personalului” sa fie considerata abatere disciplinara grava ori foarte grava.
10. Prevenirea si combaterea agresiunilor la adresa personalului.Initierea din partea ANP a unor actiuni concrete in scopul reducerii fenomenului ultrajelor, precum si prevenirii producerii acestora in unitatile din sistemul administratiei penitenciare.
11. Echipe operative speciale. Initierea demersurilor privind infiintarea echipelor operative speciale (EOS) in toate unitatile penitenciare, indiferent de categoria si numarul detinutilor custodiati. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sustine ideea infiintarii EOS in toate penitenciarele, luandu-si angajamentele in acest sens, dar nici pana la aceasta data nu initiat demersurile necesare.
12. Comunicare interna. Diseminarea de catre ANP si unitatile subordonate inspre organizatiile sindicale a tuturor documentelor si informatiilor relevante pentru promovarea si apararea intereselor profesionale si social-economice ale angajatilor, precum si consultarea organizatiilor sindicale la elaborarea acestora;
13. Constituirea garantiilor. Stadiul modificarii Deciziei directorului general al ANP nr. 412/2010 pentru aprobarea Instructiunilor privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor in cadrul ANP si in unitatie subordinate;
14. Sectorul medical. Stadiul propunerilor referitoare la subordonarea, organizarea si functionarea sectorului medical din unitatile penitenciare (eg. propuneri privind reorganizarea sectorului medical).
15. Management participativ. Organizarea bilunara a consiliilor de conducere ale ANP pentru discutare problemelor ce tin de conditii de lucru, salarizare, pensionare, drepturi ale personalului, probleme organizatorice precum si orice alte situatii relevante pentru personal.
16. Dialog social. Nerespectarea Acordului colectiv in ceea ce priveste protectia reprezentantilor alesi in structurile de conducere ale organizatiilor sindicale (eg. Penitenciarul Targu Jiu).
17. Solutionarea petitiilor. Nerespectarea legislatiei referitoare la formularea raspunsurilor la petitii si transmiterea informatiilor cu caracter public catre organizatiile sindicale, secretizarea excesiva si confidentialitatea informatiilor, prin invocarea protectiei datelor cu caracter personal in ceea ce priveste gradul, prenumele si numele unui functionar public cu statut special aflat in exercitarea atributiilor de serviciu.
18. Repartizarea absolventilor. Repartitia absolventilor de la Scoala Nationala pentru Pregatirea Agentilor de Penitenciare sa se realizeze cu prioritate unitatilor cu deficit acut de personal (eg. Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin).
AUGUST
19. Evaluarea stadiului implementarii problemelor discutate in sedinta anterioara. Solicitam ca in cadrul fiecarei sedinte a comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar sa evaluam stadiul implementarii problemelor discutate in cadrul sedintei anterioare, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in aplicare a acestor masuri, cu termene concrete si personal responsabil, sens in care atasam minuta sedintei din data de 04 iulie 2018.
20. Plata orelor suplimentare. Solicitam eliminarea art. 13 alin. 2 din 2721/C/10.07.2018 pe motive de ilegalitate si modificarea art. 2 alin 2 – 3 din 2721/C/10.07.2018 astfel incat acordarea majorarii sa corespunda procedurii privind acordarea tuturor celorlalte drepturi salariale ce presupun pontaje lunare.
21. Imputernicirea ofiterilor in functii de conducere. Solicitam renuntarea la practica ilegala de a imputernici ofiterii in aceleati functii pe o perioada mai mare de 12 luni, asa cum prevede art. 55, alin. 3 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor.
22. Acordare sporuri. La nivelul sistemului penitenciar, din lipsa de personal, agentii si ofiterii din cadrul sectorului reintegrare sociala executa atributii de insotiere si supraveghere a detinutilor scoti la programe zilnice, fara a primi sporul de 5% pentru aceastp activitate. Solicitam identificarea unor solutii legale astfel incat sa se poata acorda acest spor personalului in cauza, ori sa se ia masuri ca sectorul operativ sa asigure sipravegherea si insotirea detinutilor la programele zilnice desfasurate de agentii si ofiterii din sectorul de reintegrare sociala.
23. Statut juridic DZU. Avand in vedere ca la nivelul ANP s-a stabilit ca decizia zilnica pe unitate (DZU) emisa de directori nu produce efecte juridice (nu este act administrativ), persoanalul care ocupa o functie prin DZU nu beneficiaza si de drepturle conferite de functia respectiva, ci doar de obligatiile acesteia. Solicitam identificarea unei solutii pentru ca perosnalul sa poata beneficia si de drepturile functiilor ocupate prin DZU, precum si de vechimea in functie si in specialitate.
24. Protectia datelor cu caracter personal. Exista la nivelul sistemului penitenciar practica de a nu comunica petentilor gradul, numele si prenumele functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, invocandu-se protectia datelor cu caracter personal, chiar daca ar. 14 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public stabileste ca informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice.
25. Invoire platita. Organizarea concursurilor de ocupare a functiilor vacante in sistemul penitenciar. Calendar, numar estimativ si categoria posturilor ce urmeaza a fi scoase la concurs in cursul anului 2018.
26. Inasprirea sanctiunilor pentru ultraj. Modificarea art. 257, alin. (4) din Noul Cod Penal, introducandu-se in textul de lege si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare alaturi de politisti si jandarmi, astfel incat sa descurajeze si sa sanctioneze faptele de agresiune ale detinutilor indreptate impotriva personalului de penitenciare.
27. Sanctionarea abaterilor detinutilor. Modificarea Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal astfel: art. 81, lit. c) sa se completeze cu sintagma: „si personalului administratiei penitenciare”, iar interdictia prevazuta la art. 82, lit.  p) „amenintarea personalului” sa fie considerata abatere disciplinara grava ori foarte grava.
28. Prevenirea si combaterea agresiunilor la adresa personalului.Initierea din partea ANP a unor actiuni concrete in scopul reducerii fenomenului ultrajelor, precum si prevenirii producerii acestora in unitatile din sistemul administratiei penitenciare.
29. Echipe operative speciale. Initierea demersurilor privind infiintarea echipelor operative speciale (EOS) in toate unitatile penitenciare, indiferent de categoria si numarul detinutilor custodiati. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sustine ideea infiintarii EOS in toate penitenciarele, luandu-si angajamentele in acest sens, dar nici pana la aceasta data nu initiat demersurile necesare.
30. Comunicare interna. Diseminarea de catre ANP si unitatile subordonate inspre organizatiile sindicale a tuturor documentelor si informatiilor relevante pentru promovarea si apararea intereselor profesionale si social-economice ale angajatilor, precum si consultarea organizatiilor sindicale la elaborarea acestora;
31. Constituirea garantiilor. Stadiul modificarii Deciziei directorului general al ANP nr. 412/2010 pentru aprobarea Instructiunilor privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor in cadrul ANP si in unitatie subordinate;
32. Sectorul medical. Stadiul propunerilor referitoare la subordonarea, organizarea si functionarea sectorului medical din unitatile penitenciare (eg. propuneri privind reorganizarea sectorului medical).
33. Management participativ. Organizarea bilunara a consiliilor de conducere ale ANP pentru discutare problemelor ce tin de conditii de lucru, salarizare, pensionare, drepturi ale personalului, probleme organizatorice precum si orice alte situatii relevante pentru personal.
34. Dialog social. Nerespectarea Acordului colectiv in ceea ce priveste protectia reprezentantilor alesi in structurile de conducere ale organizatiilor sindicale (eg. Penitenciarul Targu Jiu).
35. Solutionarea petitiilor. Nerespectarea legislatiei referitoare la formularea raspunsurilor la petitii si transmiterea informatiilor cu caracter public catre organizatiile sindicale, secretizarea excesiva si confidentialitatea informatiilor, prin invocarea protectiei datelor cu caracter personal in ceea ce priveste gradul, prenumele si numele unui functionar public cu statut special aflat in exercitarea atributiilor de serviciu.
36. Repartizarea absolventilor. Repartitia absolventilor de la Scoala Nationala pentru Pregatirea Agentilor de Penitenciare sa se realizeze cu prioritate unitatilor cu deficit acut de personal (eg. Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin).
SEPTEMBRIE
37. Evaluarea stadiului implementarii problemelor discutate in sedinta anterioara. Solicitam ca in cadrul fiecarei sedinte a comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar sa evaluam stadiul implementarii problemelor discutate in cadrul sedintei anterioare, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in aplicare a acestor masuri, cu termene concrete si personal responsabil, sens in care atasam minuta sedintei din data de 06 august 2018.
38. Imputernicirea ofiterilor in functii de conducere. Solicitam renuntarea la practica ilegala de a imputernici ofiterii in aceleasi functii de conducere, pe o perioada mai mare de 12 luni, asa cum prevede art. 55, alin. 3 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor.
39. Acordare sporuri. La nivelul sistemului penitenciar, din lipsa de personal, agentii si ofiterii din cadrul sectorului reintegrare sociala executa atributii de insotiere si supraveghere a detinutilor scoti la programe zilnice, fara a primi sporul de 5% pentru aceastp activitate. Solicitam identificarea unor solutii legale astfel incat sa se poata acorda acest spor personalului in cauza, ori sa se ia masuri ca sectorul operativ sa asigure sipravegherea si insotirea detinutilor la programele zilnice desfasurate de agentii si ofiterii din sectorul de reintegrare sociala.
40. Statut juridic DZU. Avand in vedere ca la nivelul ANP s-a stabilit ca decizia zilnica pe unitate (DZU) emisa de directori nu produce efecte juridice (nu este act administrativ), persoanalul care ocupa o functie prin DZU nu beneficiaza si de drepturle conferite de functia respectiva, ci doar de obligatiile acesteia. Solicitam identificarea unei solutii pentru ca perosnalul sa poata beneficia si de drepturile functiilor ocupate prin DZU, precum si de vechimea in functie si in specialitate.
41. Protectia datelor cu caracter personal. Exista la nivelul sistemului penitenciar practica de a nu comunica petentilor gradul, numele si prenumele functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, invocandu-se protectia datelor cu caracter personal si prevederile GDPR, chiar daca art. 14 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public stabileste ca informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice, iar art. 86 din GDPR excepteaza a fi protejate datele personale care rezulta din exercitarea autoritatii publice.
42. Comunicare interna. Diseminarea de catre ANP si unitatile subordonate inspre organizatiile sindicale a tuturor documentelor si informatiilor relevante pentru promovarea si apararea intereselor profesionale si social-economice ale angajatilor, precum si consultarea organizatiilor sindicale la elaborarea acestora;
43. Management participativ. Organizarea bilunara a consiliilor de conducere ale ANP pentru discutare problemelor ce tin de conditii de lucru, salarizare, pensionare, drepturi ale personalului, probleme organizatorice precum si orice alte situatii relevante pentru personal.
44. Solutionarea petitiilor. Nerespectarea legislatiei referitoare la formularea raspunsurilor la petitii si transmiterea informatiilor cu caracter public catre organizatiile sindicale, secretizarea excesiva si confidentialitatea informatiilor, prin invocarea protectiei datelor cu caracter personal in ceea ce priveste gradul, prenumele si numele unui functionar public cu statut special aflat in exercitarea atributiilor de serviciu. Ba mai mult, ANP nu respecta deciziile si instructiunile proprii referitoare la modalitatea de intocmire a corespondentei.
OCTOMBRIE
45. Evaluarea stadiului implementarii problemelor discutate in sedinta anterioara. Solicitam ca in cadrul fiecarei sedinte a comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar sa evaluam stadiul implementarii problemelor discutate in cadrul sedintei anterioare, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in aplicare a acestor masuri, cu termene concrete si personal responsabil, sens in care atasam minuta sedintei din data de 06 august 2018.
46. Dreptul la decontarea chiriei. Desi OMJ nr. 1443/2008 privind conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie cuvenita functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare nu prevede ca obligativitate pentru angajatii din penitenciare sa inchirieze locuinta in localitatea in care se afla penitenciarul, exista cazuri in care directorii isi obliga subalternii sa isi inchirieze locuinta in localitatea in care se isi desfasoara activitatea angajatul, sub amenintarea deseori pusa in practica a refuzului de a acorda acest drept.
47. Prevenirea si combaterea agresiunilor la adresa personalului.Urgentarea initierii din partea MJ si ANP a unor actiuni concrete in scopul reducerii fenomenului ultrajelor, precum si prevenirii producerii acestora in unitatile din sistemul administratiei penitenciare, dat fiind faptul ca agresiunile detinutilor indreptate impotriva angajatilor au devenit din ce in ce mai violente, in lipsa unor masuri reale si eficiente de constrangere/contracarare.
(ex. In data de 06.10.2018, in jurul orei 10:30,  la Penitenciarul Bacau, un detinut a lovit agentul supraveghetor din cadrul sectiei, cu grilajul de la usa camerei de detinere, dupa care a incercat sa il loveasca cu pumnul. Agentul s-a prezentat la cabinetul medical al unitatii, unde i-au fost acordate ingrijirile medicale necesare iar apoi la U.P.U. Bacau, unde a fost diagnosticat cu „cefalee si plaga sangeranda in zona ochiului stang”. Detinutul a fost prezentat la cabinetul medical, unde s-a constatat faptul ca acesta nu prezenta urme de violenta.)
48. Tainuirea in mod intentionat a faptelor de coruptie. Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ignora ori prezinta intr-o lumina nefavorabila faptele reprobabile semnalate de organizatiile sindicale ori de angajati ai sistemului penitenciar. Desi conducerii ANP i se semnaleaza posibile fapte de coruptie, cu indicarea exacta a locului si momentului producerii acestora, precum si posibili martori, directorul general, prin conducerea DPCT ignora sesizarile, musamalizand incalcarile legii.
(Ex. In data de 10 septembrie 2018, fostul detinut al Penitenciarului Targu-Jiu, Alexandrescu Sandel, asupra caruia planeaza suspiciunea ca ar fi complice la  savartirea de infractiuni de coruptie care il vizeaza pe directorul Penitenciarului Targu-Jiu, comisar sef de penitenciare Ion Popescu s-a prezentat la Penitenciarul Targu-Jiu, pentru a depune anumite documente, pe care i le-a inmanat personal in fata unitatii domnului Coiculescu Cosmin, lucrator in compartimentul financiar al Penitenciarului Targu-Jiu.)
49. Echipament si uniforme de serviciu. Exista numeroasele sesizari cu privire la calitatea echipamentului de serviciu al lucratorilor din sistemul penitenciar, precum si la imposibilitatea acestuia de a asigura respect, prestanta si identitate profesionala. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si unitatile subordonate se afla in imposibilitea de a inlocui componentele uzate, in timp util.
Nu exista un echipament de serviciu care sa poata fi purtat in functie de anotimp, angajatii fiind nevoiti sa foloseasca aceleasi articole de echipament (bocanci, pantaloni, sapca) atat in anotimpul de iarna, cat si de vara. La nivel de sistem nu exista o procedura clara care sa poata permite achizitionarea de articole de echipament de serviciu pentru angajatii ale caror echipamente se deterioreaza inaintea expirarii termenelor prevazute de legislatia in vigoare.
Avand in vedere aceste aspecte, consideram ca se impune constituirea unui grup de lucru, la nivelul aparatului central, care sa identifice si sa elimine toate problemele legate de echipamentul de serviciu al angajatilor din penitenciare.
(Ex. Promotiei 2018 – 2019 a Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare de la Targu Ocna – SNPAP Tg. Ocna – nu li s-a putut acorda de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) echipament de serviciu (uniforma), acestia fiind nevoiti ca, la festivitatea de deschidere a anului scolar 2018 – 2019, sa poarte tinuta civila.)

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: