FSANP | Probleme pe lista Comisiei mixte de dialog social din 16 octombrie 2018

FSANP | Probleme pe lista Comisiei mixte de dialog social din 16 octombrie 2018
In data de 16 octombrie 2018, ora 10:00, la sediul Ministerului Justitiei, va avea loc sedinta Comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar, la care participa factori din conducerea Ministerului Justitiei, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si reprezentantii organizatiilor sindicate, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitencarelor (FSANP) a propus pe ordinea de zi a sedintei urmatoarele probleme:

1. Evaluarea stadiului implementarii problemelor discutate in sedinta anterioara. FSANP solicita, ca in cadrul fiecarei sedinte a comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar, sa se evalueze stadiul implementarii problemelor discutate in cadrul sedintei anterioare, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in aplicare a acestor masuri, cu termene concrete si personal responsabil.
FSANP | Probleme pe lista Comisiei mixte de dialog social din 16 octombrie 2018 FSANP | Probleme pe lista Comisiei mixte de dialog social din 16 octombrie 2018

 

2. Dreptul la decontarea chiriei. Desi OMJ nr. 1443/2008 privind conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie cuvenita functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare nu prevede ca obligativitate pentru angajatii din penitenciare sa inchirieze locuinta in localitatea in care se afla penitenciarul, exista cazuri in care directorii isi obliga subalternii sa isi inchirieze locuinta in localitatea in care se isi desfasoara activitatea angajatul, sub suba amenintarea deseori pusa in practica a refuzului de a acorda acest drept.
3. Prevenirea si combaterea agresiunilor la adresa personalului. FSANP solicita urgentarea initierii din partea MJ si ANP a unor actiuni concrete in scopul reducerii fenomenului ultrajelor, precum si prevenirii producerii acestora in unitatile din sistemul administratiei penitenciare, dat fiind faptul ca agresiunile detinutilor indreptate impotriva angajatilor au devenit din ce in ce mai violente, in lipsa unor masuri reale si eficiente de constrangere/contracarare.
(ex. In data de 06.10.2018, in jurul orei 10:30,  la Penitenciarul Bacau, un detinut a lovit agentul supraveghetor din cadrul sectiei, cu grilajul de la usa camerei de detinere, dupa care a incercat sa il loveasca cu pumnul. Agentul s-a prezentat la cabinetul medical al unitatii, unde i-au fost acordate ingrijirile medicale necesare iar apoi la U.P.U. Bacau, unde a fost diagnosticat cu „cefalee si plaga sangeranda in zona ochiului stang”. Detinutul a fost prezentat la cabinetul medical, unde s-a constatat faptul ca acesta nu prezenta urme de violenta.)
4. Tainuirea in mod intentionat a faptelor de coruptie. Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ignora ori prezinta intr-o lumina nefavorabila faptele reprobabile semnalate de organizatiile sindicale ori de angajati ai sistemului penitenciar. Desi conducerii ANP i se semnaleaza posibile fapte de coruptie, cu indicarea exacta a locului si momentului producerii acestora, precum si posibili martori, directorul general, prin conducerea DPCT ignora sesizarile, musamalizand incalcarile legii.
(Ex. In data de 10 septembrie 2018, fostul detinut al Penitenciarului Targu-Jiu, Alexandrescu Sandel, asupra caruia planeaza suspiciunea ca ar fi complice la  savartirea de infractiuni de coruptie care il vizeaza pe directorul Penitenciarului Targu-Jiu, comisar sef de penitenciare Ion Popescu s-a prezentat la Penitenciarul Targu-Jiu, pentru a depune anumite documente, pe care i le-a inmanat personal in fata unitatii domnului Coiculescu Cosmin, lucrator in compartimentul financiar al Penitenciarului Targu-Jiu.)
5. Echipament de serviciu. FSANP a semnalat conducerii MJ si ANP numeroasele sesizari din partea membrilor de sindicat cu privire la calitatea echipamentului de serviciu al lucratorilor din sistemul penitenciar, precum si la imposibilitatea acestuia de a asigura respect, prestanta si identitate profesionala.
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si unitatile subordonate se afla in imposibilitea de a inlocui componentele uzate, in timp util.
Nu exista un echipament de serviciu care sa poata fi purtat in functie de anotimp, angajatii fiind nevoiti sa foloseasca aceleasi articole de echipament (bocanci, pantaloni, sapca) atat in anotimpul de iarna, cat si de vara.
La nivel de sistem nu exista o procedura clara care sa poata permite achizitionarea de articole de echipament de serviciu pentru angajatii ale caror echipamente se deterioreaza inaintea expirarii termenelor prevazute de legislatia in vigoare.
Avand in vedere aceste aspecte, FSANP considera ca se impune constituirea unui grup de lucru, la nivelul aparatului central, care sa identifice si sa elimine toate problemele legate de echipamentul de serviciu al angajatilor din penitenciare.
(Ex. Promotiei 2018 – 2019 a Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare de la Targu Ocna – SNPAP Tg. Ocna – nu li s-a putut acorda de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) echipament de serviciu (uniforma), acestia fiind nevoiti ca, la festivitatea de deschidere a anului scolar 2018 – 2019, sa poarte tinuta civila.)

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „FSANP | Probleme pe lista Comisiei mixte de dialog social din 16 octombrie 2018

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: