Informare sintetica – Comisie mixta de dialog social 06 august 2018

17.01.2019 | Consiliu de conducere ANP. Salarizare, 50%, ore suplimentare.

Mai jos aveti o informare sintetica cu privire la problemele discutate in sedinta Comisiei mixte de dialog social dintre Ministerul Justitiei – Administratia Nationala a Penitenciarelor si organizatiile sindicale din data de 06 august 2018. Se incepe sedinta cu discutarea stadiului implementarii problemelor discutate in sedinta anterioara.

Propunere FSANP: Evaluarea, in cadrul fiecarei sedinte a Comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar, a stadiului implementarii problemelor discutate in cadrul sedintei anterioare, in vederea identificarii unor solutii eficiente pentru punerea in aplicare a acestor masuri, cu termene concrete si personal responsabil.

A. Imbunatatirea conditiilor de munca– a fost emisa D 557/01.08.2018 este constituit grupul de lucru. Atributie grup: intocmire a standardelor de munca. T 28 sept 2018. Accelerarea demersului privind elaborarea planului de imbunatatire a conditiilor de munca. Cmisie: Prot Muncii. DSDRP. RU. DEA.

FSANP solicita sa faca parte din grup si sindicatele si sa se trimita sindicatelor documentele grupului dupa fiecare intalnire. Mj propune invitarea lucratorilor din unitatile subordonate.

B. Salarizare – au fost centralizate datele din unitati cu privire la impatul pe grila din 2022. ANP are impactul trecerii pe grila din 2022. Vineri l-au centralizat. Urmeaza a se transmite la MJ si sindicate. Imapctul este de 28 milioane lunar. Deci o crestere cu 25% a bugetului de salarii.

C. Eliminarea discriminarilor pensionari– ANP: Probleme semnalate de sindicate sunt corecte. ANP nu are nimic impotriva demersului FSANP si il sustine.

Solutii: sa se renunte la art care limiteaza valoarea pensiei, ori sa se adauge suplimentar (la limitare) semnul onorific.

MJ incearca sa propuna si sa sutina demersul FSANP.

D. Plata orelor suplimentare – La inceputul anului MJ a facut o initiativa. Trebuie un act normativ clar, altfel nu se poate plati.

FSANP insista cu plata orelor suplimentare. OUG a folosit interpretari neclare. ANP a interpretat in extenso si a recuperat orele in timp de 1 an pana la data de 1 aprilie 2017.

MJ: Codul muncii te obliga sa le recuperezi in 60 de zile. ANP nu a avut posibilitatea aceasta.

E. Statutul (Legea nr. 293/2004)– ANP solicita o intalnire MJ, ANP, sindicate pentru a avea o pozitie comuna. ANP a facut o adresa catre MJ. ANP nu a aflat de forma de statut aflat in Parlamanet. Statutul contine prevederi care nemultumeste angajatii. Sindicatele vor interveni in Parlament.

FSANP sustine ca MJ trebuie sa se asigure ca nu mergem in Parlament cu doua Statute (La ora actuala exista doua proiecte de statut in Parlament: unul pe raspunderea disciplinara si raspunderea patrimoniala si un altul pe forma intreaga a legii). ANP a formulat observatii pe Statut.

F. Grupa de munca personal civil – 1 aprilie 2001 legislatia a fost abrogata prin HG 1294. Legea 19/2000 abroga grupa de munca pentru civili. De la acea data ANP nu a facut niciun demers.

E in curs sa se modifice legea pensiilor pentru civili. Exista posibilitatea sa se faca un amendament la acest proiect de lege. Trebuie introdus un articol distinct pentru civilii din sistemul de aparare. Exista o problema privind plata contributiilor in acest timp. Inspectia Muncii considera tardiv demersul sindicatelor. (modificarea hg 1294)

MJ – prin HG nu se poate adauga la lege. Exista demersuri pentru completarea legii pensiilor cu aceasta chestiune. Este util ca si ANP/MJ sa-si rezolve problema cu pensiile FPSS. MAI si-a rezolvat problema, MAPN si-a rezolvat problema. ANP: exista in Legea 293/2004 o referire la pensiile FPSS.

FSANP sustine ca in proiectul de statut sa fie introdus la final si un articol care sa se refere la grupa de munca pentru civili. MJ solicita ANP sa intocmeasca criterii si conditii pentru acordarea grupei de munca pentru civili. FSANP propune MJ sa solicite de la MAPN documentele referitoare la acordarea grupei de munca pentru civili.

G. Eliminarea deficitului de personal – A fost solicitat buget pentru cele 250 de posturi. Au fost scoase 268 de posturi de conducere. Din extern 109 posturi. 9 posturi din extern pentru director DEA si medic sef.

Nu mai exista o constrangere legislativa pentru ocuparea posturilor, insa MJ sustine ca exista o constrangere bugetara. Este necesar eliminarea deficitului de personal acolo unde situatia impune: sector operativ, fochist, electrician.

Au plecat din sistem 200 de angajati in 2018 si au intrat in sistem 200 de angajati, insa preluam an de an deficitul de personal. Pentru a concluziona acest punct MJ va avea o discutie cu ANP imediat dupa sedinta.

H. Ultraje – Exista infractiuni pentru care forma agravanta este prevazuta doar pentru politisti si jandarmi. FPSS nu sunt inclusi. MJ sustine studii de impact. MJ (penal) a concluzionat ca nu se justifica. ANP sustine mofidicarea legii in sensul sa prinda la forma agravanta a ultrajului si FPSS. Modificarea legii ar creste prestigiul si siguranta angajatului.

I. Infiintarea echipelor operative – s-a facut un grup de lucru in ANP prin Decizia nr. 128/13.07.2018. ANP nu s-a impotrivit. Organismele internationale au solicitat desfiintarea grupelor. FSANP sustine ca aceste organisme internationale (CPT) nu au facut-o niciodata in scris, ci au formulat doar recomandari.

Pentru siguranta personalului FSANP solicita infiintarea grupelor operative in tot sistemul penitenciar. ANP va extinde grupul de lucru si va invita si alte persoane, inclusiv cu specialisti desemnati de sindicate. De analizat manualul de proceduri, este ineficient.

J. Comunicare interna – Nu ne ajung documentele emise de ANP si organizatiile sindicale nu sunt invitate la grupurile de lucru.

K. Constituirea garantiilor gestionarilor – Exista un proiect de decizie a ANP. Luna aceasta va fi finalizat.

L. Medicamente pensionari – MJ a facut corespondenta cu MF si ANAF. Asteapta raspunsuri si clarificari de la MF si ANAF cu privire la eliminarea impozitarii medicamentelor pentru pensionari. Exista 28 de unitati care au solicitat de la ANAF puncte de vedere cu privire la impozitarea medicamentelor pentru pensionari. Sindicatele solicita un punct de vedere oficial de la MJ cu privire la impozitarea medicamentelor pentru pensionari. In prezent unitatile opresc impozit pe o recomandare (mail). MJ este de acord sa intrebe MAI cum procedeaza cu pensionarii.

M. Uniforma de serviciu – exista probleme pe calitatea si cantitatea echipamenului de serviciu. Pe cantitate nu se poate interveni din cauza legislatiei tranzitorii, insa pe calitate se pot face modificari.

Se incepe discutarea problemelor de pe Ordinea de zi – 06 august 2018

  • Din cauza lipsei timpului necesar nu am mai apucat sa discutam decat prima problema de pe ordinea de zi, restul urmand a fi discutate in sedinta urmatoare

1. Rectificare – ANP pierde 10% – 15 milioane de lei din buget din cauza proastei executii bugetare a ANP (executia la titlul 13 – investitii). Analiza s-a facut strict pe executia bugetara din anul curent. Proiectul de buget nu este final. Exista posibilitatea sa se taie de la investii pentru penitenciare. MF a concluzionat ca pana in octombrie exista bani pentru penitenciare.

MJ a revenit cu adresa pentru a rezolva problema rectificarii. Tudorel Toader a fost personal la Viorica Dancila pentru a sustine bugetul MJ. MJ nu stie daca are buget pe salarii pana la sfarsitul anului.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

4 gânduri despre „Informare sintetica – Comisie mixta de dialog social 06 august 2018

  1. Sa intelegem ca vor mai fi 100 angajari din extern? Se preconizeaza cumva cand vor fi acestea? Multumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: