Tentativă de evadare ca în filemele hollywoodiene, la Penitenciarul Gherla

Tentativă de evadare ca în filemele hollywoodiene, la Penitenciarul Gherla

Deținutul Lupu Mădălin Miki, condamnat la închisore pe viață, pentru săvârșirea a patru crime (două comise în libertate, două în timpul detenției) a încercat să evadeze din Penitenciarul Gherla, săpând un tunel în zidul camerei de deținere, în spatele frigiderului.

Viața deținuților din Penitenciarul Gherla bate filmele din Hollyhood

Deținutul Lupu Mădălin Miki, clasificat în regim de maximă siguranță, a săpat în zidul camere, în zile repetate, și pe care-l uda cu apă pentru a atenua zgomotele produse, un tunel pentru a ajunge în ghena de gunoi de pe secția de deținere. Ghena de gunoi aferentă secției de deținere comunică printr-un burlan (cu grosimea necesară treceri unui om) cu ghena din afara sectorului de deținere, unde se află și curțile de plimbare ale deținuților.

Din afara sectorului de deținere, deținutul Lupu Mădălin Miki intenționa să sară gardul în curtea bisericii penitenciarului și de acolo în fabrica de mobilă a Penitenciarului Gherla care este dezafectată.

Norocul, informațiile și transferul deținutului au dus la aflarea incidentului

Tentativa de evadare zădărnicită din cauza informațiilor a doi deținuți, colegi de celulă cu deținutul Lupu Mădălin Miki.

Deținutul Lupu Mădălin Miki urma să fie transferat în Penitenciarul Galați pentru executarea pedepsei, moment în care ceilalți doi deținuți au alertat angajații penitenciarului care au descoperit gaura din peretele celulei, pe care infractorul periculos o masca cu frigiderul din cameră.

Autospeciala care transporta pe deținutul Lupu Mădălin Miki la București a fost întoarsă din drum, în momentul aflării incidentului.

Directorul pazei răspunzător moral al tentativei de evadare

Slaba coordonare și lipsa măsurilor luate împotriva deținuților de către directorul adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin APAHIDEAN au condus, în timp. la apariția, în rândul deținuților, a unor comportamente necorespunzătoare și a unor atitudini care exced normelor de drept privind executarea pedepselor.

Angajții Penitenciarului Gherla au semnalat, în repetate rânduri, conducerii penitenciarului că deținuții, în lipsa fermității ofițerului Florin APAHIDEAN, au început să aibă un comportament dezadaptativ, jignind, amenințând, agresând personalul care desfășoară activități directe cu aceștia.

”La apel, intrăm cu capul în pământ.”

”La apel intrăm cu capul în pământ”, afirma un agent supraveghetor. Această situație se întâmplă din cauza tolerării abaterilor deținuților de la reguli de către directorul adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin APAHIDEAN, care nu ia măsuri eficiente de contracarare a acestor comportamente ale deținuților.

”Agent borât” – formă de comunicare a ofițerilor cu agenții

Lipsa fermității ofițerilor împotriva deținuților a fost înlocuită cu jigniri ale factorilor de conducere îndreptate împotriva agenților sau cu mustrări și atitudini nedeontologice efectuate de ofițeri împotriva agenților, chiar în fața deținuților, slăbindu-le acestora autoritatea.

Fosta conducere a ANP tolera la rândul ei lipsa profesionalismului directorului pazei

Incidentele operaționale și critice din Penitenciarul Gherla au printre alte cauze și lipsa de implicare a foștilor directori generali ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) cărora le-au fost prezentate faptele directorului adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin APAHIDEAN, însă nu au luat nicio măsură, favorizând indirect escaladarea neregulilor din Penitenciarul Gherla.

Controale efectuate de ofițeri ”în costum de motociclist”

Ofițerii Penitenciarului Gherla, cu încălcarea dispozițiilor directorului general al ANP privind portul uniformei de serviciu, au efectuat în costum de motociclist, un control la un punct de lucru exterior, unde lucrau deținuții selecționați la muncă.

Pentru ca legea să fie încălcată până la capăt, ofițerul, în costum de motociclist, a procedat, fără mandat, la percheziționarea agentului, chiar în fața deținuților, depășindu-și atribuțiile de serviciu.

FSANP a sesizat comisia de disciplină împotriva lui Florin APAHIDEAN

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a sesizat comisia de disciplină împotriva directorului adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, comisar șef de poliție penitenciară Florin APAHIDEAN pentru nerespectarea dispozițiilor șefilor ierarhici, depășirea atribuțiilor de serviciu și pentru încălcarea valorilor democrației.

Sesizarea comisiei de disciplină împotriva lui Florin APAHIDEAN se află momentan pe masa comsiei de disciplină a polițiștilor de penitenciare din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: