Statutul prezinta erori care pot afecta cariera politistilor de penitenciare?!

Statutul prezinta erori care pot afecta cariera politistilor de penitenciare?!

Statutul politistilor de penitenciare contine erori multiple, printre care unele ce pot afecta ocuparea functiilor de ofiter sau de director general, director general adjunct, director de directie si de director. Sintagmele „politia penitenciara” sau „sistemul administratiei penitenciare” folosite in textul legii pot crea grave probleme in aplicarea ei.

„Politia penitenciara” versus „sistemul administratiei penitenciare”

„Politia penitenciara” – institutie care va lua nastere odata cu intrarea in vigoare a Statutului politistilor de penitenciare

„Sistemul administratiei penitenciare” – institutie care exista si care a luat nastere odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

„Sistemul penitenciar” – sistemul din care fac parte Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate  

Art. 109, alin. 2 din Statutul politistilor de penitenciare aduce in discutie doua institutii diferite, si anume: „politia penitenciara” si „sistemul administratiei penitenciare”: (2) Politistii de penitenciare, (…), care au lucrat in politia penitenciara sau in sistemul administratiei penitenciare peste 15 ani si care s-au pensionat potrivit legii, (…)

Astfel, in articolul de lege de mai sus, legiuitorul vorbeste despre vechime in „politia penitenciara” SAU in „sistemul administratiei penitenciare”. Din cele doua sintagme rezulta ca legea face distinctie intre cele doua notiuni („politia penitenciara” si „sistemul administratiei penitenciare”).

„SAU” – conjunctia disjunctiva care face diferenta

Astfel, folosirea celor doua notiuni si conjunctia disjunctiva „SAU” poate admite doua ipoteze:

1. fie ca este vorba de vechime in politia penitenciara,

2. fie ca este vorba de vechime in sistemul administratiei penitenciare.

Trecerea agentilor in corpul ofiterilor poate fi blocata

Art. 96. – (1) Trecerea agentilor in categoria ofiterilor de politie penitenciara se realizeaza prin concurs organizat anual, in limita posturilor prevazute in statele de organizare ale unitatilor de penitenciare, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in prezenta lege.
(2) Conditiile obligatorii cumulative pentru participarea la concursul pentru trecerea in categoria ofiterilor de politie penitenciara, functii de executie sunt:
(…)
b) sa aiba vechime efectiva in politia penitenciara de minimum 2 ani;

Functiile de directori sunt blocate.

Director general, director general adjunct, director de directie si de director de unitate

Art. 97. – Conditiile obligatorii cumulative pentru participarea la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor vacante de director general, director general adjunct, director de directie in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si de director de unitate, sunt urmatoarele:
(..)
c) sa aiba minimum 10 ani vechime efectiva in politia penitenciara – pentru functiile de director general, director general adjunct si director de unitate, respectiv sa aiba minimum 10 ani vechime efectiva in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei – pentru directorii de directie;
(…)
f) sa aiba minimum 4 ani vechime efectiva in functii de conducere din politia penitenciara;

Director adjunct

(3) Conditiile obligatorii cumulative pentru participarea la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de director adjunct din politia penitenciara sunt urmatoarele:
(…)
f) sa aiba minimum 3 ani vechime efectiva in functii de conducere din politia penitenciara;

Celelalte functii de conducere sunt libere la ocupare.

Sef serviciu si sef sectie exterioara

Conditiile obligatorii cumulative pentru participarea la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de sef serviciu si sef sectie exterioara in politia penitenciara sunt urmatoarele:
(…)
c) sa aiba minimum 3 ani vechime efectiva in sistemul penitenciar;

Alte functii de conducere

Conditiile obligatorii cumulative pentru participarea la examenul/concursul organizat in vederea ocuparii altor functii de conducere din politia penitenciara, sunt urmatoarele:
(…)
b) sa aiba minimum 3 ani vechime efectiva in sistemul penitenciar;

Trage concluzia!!!

Art. 2. – (1) din Statutul politistilor de penitenciare prevede ca: „Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate fac parte din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala ale statului si constituie sistemul administratiei penitenciare, denumit in continuare politia penitenciara.” (portita de scapare…)

Intrebari:

 1. De ce legiuitorul foloseste in cuprinsul art. 109, alin. 2 cele doua sintagme (in politia penitenciara” SAU in „sistemul administratiei penitenciare”)?! 
 2. De ce legiuitorul foloseste in cuprinsul art. 96 si art. 97 cele doua sintagme (in politia penitenciara” si „in sistemul penitenciar”)?!
 3. Statutul politistilor de penitenciare foloseste intr-un mod eronat cele doua institutii („politia penitenciara” si „sistemul administratiei penitenciare”)?
 4. De ce a ales legiuitorul sa foloseasca, totusi, cele doua insitutii 
 5. („politia penitenciara” si „sistemul administratiei penitenciare/sistemul penitenciar”)?

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Statutul prezinta erori care pot afecta cariera politistilor de penitenciare?!

 1. Atit timp cit lideri de sindicat vor invirti interesul la MJ pentru interese proprii (6 luni castig la an de suspendare sindicala si asimilare functii sindicale cu functii de politist de penitenciare cu multe stele pe umar) SPIRAT ANGUIS INTER FLORES.

  Atit timp cit Dobrici sclavi si labili psihic sunt sustinuti pe interes sindical si nenorocesc statutul pentru orgolii personale MUNDUS OCCULTO VULNERE CORDA CONFICIT

  Atit timp cit se accepta abuzuri precum punerea la dispozitie a celor apti limitat pentru rata la banca HOMO DEMENS IN CUPIDITAS SAEPE SPIRAT LAMBIT QUASI MEL

  Atit timp cit continuam sa mintim desi juram ca ne vom spune adevarul NULLA IN MUNDO PAX SINCERA.

  Pentru voi cei citiva!

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: