Sprijin in construirea sau cumpararea locuintei politistilor de penitenciare

Conform Statutului politistilor de penitenciare (lege organica), angajatii sunt sprijiniti in construirea sau cumpararea unei locuinte proprietate personala, in localitatea in care isi are sediul unitatea penitenciara la care sunt incadrati. 

Ce prevede legea…

Art. 109, alin. 1 din Statutul politistilor de penitenciare prevede ca „Politistii de penitenciare vor fi sprijiniti in construirea sau cumpararea, o singura data in timpul carierei profesionale, a unei locuinte proprietate personala, in localitatea in care isi are sediul unitatea la care sunt incadrati, din fondurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, in conditiile legii.”

Intrebari frecvente ale membrilor de sindicat:

a) Cei care au contractat un credit pentru construirea sau cumpararea unei locuinte, pana la aparitia Statutului politistilor de penitenciare, beneficiaza de sprijin? („Se vor plati ratele?”)

In opinia subsemnatului, raspunsul este NU, daca nu se prevede expres in Hotararea de Guvern ca: „locuinta sa fie cumparata/construita de catre politistul de penitenciare in timpul carierei sale in sistemul penitenciar, ulterior anului 2004″.

Dreptul angajatilor din penitenciare de a fi sprijiniti in construirea sau cumpararea unei locuinte proprietate personala s-a nascut in anul 2004, odata cu publicarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul functtionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor. Insa nici pana in prezent dreptul nu a fost pus in practica, din cauza ca Guvernul nu a emis criteriile si conditiile de sprijin.

Statutut politistilor de penitenciare nu are putere retroactiva si nici nu stabileste in mod expres o data anterioara de la care politistul de penitenciare ar beneficia de sprijin in construirea sau achizitionarea unei locuinte. Dispozitiile acestei legi se aplica tuturor actelor/faptelor incheiate/savarsite dupa intrarea ei in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.

b) Ce se intampla daca Guvernul nu publica Hotararea de Guvern care prevede criteriile si conditiile de sprijin?

In situatia in care Guvernul Romaniei nu publica Hotararea de Guvern care prevede criteriile si conditiile de sprijin pentru construirea sau cumpararea unei locuinte proprietate personal, politistul de penitenciare nu poate beneficia de acest drept.

c) Cand e indicat sa achizitionez/construiesc o locuinta?

Cel mai indicat ar fi ca politistul de penitenciare sa intreprinda demersurile pentru achizitionarea sau construirea unei locuinte propietate personala, in conditiile Statutului politistului de penitenciare, dupa cel putin 3 zile de la publicarea acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

9 gânduri despre „Sprijin in construirea sau cumpararea locuintei politistilor de penitenciare

 1. Dle Dorobantu cum interpretati ” locuinta proprietate personala” ? Daca detin prin mostenire , o cota parte, 3/8 din partea unuia dintre parinti ( ca mp vine foarte putin ) pe viitor daca se aproba HG as putea beneficia de art. 111 din statut? Multumesc

  Apreciază

 2. Asa cum din anul 2004 nu s-a publicat nici o Hotarare de Guvern privind conditiile de sprijin, nu se va publica nici de acum incolo.
  Conform textului de lege situatia este 100% clara, fiecare angajat trebuie sprijinit o singura data in cariera pentru obtinerea unei locuinte. De unde inventiile gen „aceleasi conditii ca la chirie”?

  Apreciază

 3. Daca locuinta a fost achizitionata prin credit ipotecar in acest an , in luna aprilie, pot beneficia de aceasta lege ? ( plata ratelor 50% din chirie)

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: