Standardele de personal din penitenciare trebuie regandite

Standardele de personal din penitenciare trebuie regandite

In anul 2016 s-au aprobat standardele de personal pe domenii de activitate si unitati penitenciare. Recursul compensatoriu al lui Tudorel Toader a influentat in mod direct standardizarea inceputa in mandatul lui Robert Cazanciuc si stopata de ministrul Raluca Pruna. Este necesara o noua standardizare!

Standardele de personal din 2016 nu mai corespund in 2019

In anul 2016, au fost elaborate, fundamentat, statele de organizare in unitatile penitenciare, unde s-a stabilit necesarul de posturi pentru functionarea penitenciarelor in conditii optime. Pana in anul 2019, in baza recursului compensatoriu, s-au liberat apriximativ 18.000 de detinuti, influentand in mod direct standardizarea unitatilor penitenciare.

Standarde aprobate in functie de numarul detinutilor

Principalul criteriu care a stat la baza redimensionarii statelor de organizare din penitenciare a fost numarul si categoria detinutilor custodiati (standarde: usi inchise, usi deschise, centre educative, centre de detentie, penitenciar spital).

In prezent numarul detinutilor a scazut dramatic in penitenciare, gratie politicii executional-penale a statului, care lupta (sic!) pentru apararea valorilor sociale, a ordinii de drept, prin reeducarea celor condamnati cu ocazia executarii sanctiunilor de drept penal privative sau neprivative de libertate.

ANP nu are un plan de regandire a standardelor de personal

Desi ar trebui regandite standardele de personal, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu are, momenan, niciun plan de redimensionare a statelor de organizare, in functie de noile conditii si cerinte.

Sunt unitati penitenciare (eg. Penitenciarul Giurgiu) care au nevoie urgenta de suplimentarea statelor de organizare, date fiind categoriile si numarul detinutilor custodiati.

In eventualitatea in care s-ar incepe rediscutarea standardelor de personal, ar fi unitati penitenciare care ar pierde posturi in detrimentul altora care au un deficit acut de personal. Cineva ar trebui sa isi asume acest lucru… Dar cine?! Despre profilarea penitenciarelor care este total ineficienta, nimeni nu-si permite sa deschida subiectul.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Standardele de personal din penitenciare trebuie regandite

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: