Statutul politistilor de penitenciare este neconstitutional in ceea ce priveste concursurile

Statutul politistilor de penitenciare este neconstitutional in ceea ce priveste concursurile

Statutul politistilor de penitenciare, trecut, pe repede inainte, prin Comisiile celor doua Camere din Parlament, este plin de erori, contradictii si limiteaza promovarea in cariera a ofiterilor si agentilor de penitenciare.

Lege organica nu ordine de ministru!

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca aspectele esentiale ale ocuparii posturilor de executie si conducere ale politistilor de penitenciare trebuie reglementate prin lege organica, ci nu prin ordine ale ministrului Justitiei sau prin decizii ori porceduri interne emise de conducatorii unitatilor penitenciare, deoarece implica modificari ale raporturilor de serviciu.

Procedura ocuparii posturilor trebuie facuta doar prin lege organica

CCR a aratat ca procedura ocuparii posturilor din penitenciare (concurs, transfer, schimbare) conduce la nasterea, modificarea sau incetarea unui raport de serviciu al politistului de penitenciare.

Prin urmare, procedura ocuparii posturilor vacante conduce la nasterea sau modificarea raportului de serviciu al politistului de penitenciare, aspect esential care tine in mod evident de cariera acestuia.

Astfel, stabilirea procedurii (organizarea si desfasurarea) ocuparii posturilor vacante nu poate fi delegata ministrului de resort, care este abilitat sa adopte ordine de ministru.

Ce spune Statutul polițiștilor de penitenciare?

Art. 15.Organizarea si desfasurarea concursului prevazut la art. 13 alin. (1) lit. b) se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei;

Art. 99. – (…)
(2) Modul de organizare si desfasurare a concursurilor se stabileste prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei.

Intrebari:

Daca CCR a stabilit ca procedura (organizarea si desfasurarea) concursurilor nu poate fi stabilita prin ordin al ministrului justitiei, de ce Statutul polițiștilor de penitenciare, recent adoptat de Parlament, contine aceste prevederi neconstitutionale, contrare Deciziei CCR nr. 90/2019?!

Cine deconteaza lipsa de profesionalism oglindita intr-un Statutul polițiștilor de penitenciare care face imposibila ocuparea functiilor vacante din penitenciare?

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: