Supravegherea angajatilor prin mijloace video este ilegala si abuziva

Admistratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a trimis, spre consultare, Instructiunile de lucru privind implementarea Regulamentului general privind datele cu caracter personal prin care instituie in mod abuziv si ilegal supravegherea angajatilor cu ajutorul camereleor de supraveghere video.

Sanctionarea angajatilor cu ajutorul camerelor video

Marian Dobrica considera oportuna folosirea inregistrarilor video surprinse cu ajutorul camerelor de supraveghere din penitenciare, la comisia de disciplina a angajatilor, ca mijloc de proba.

Angajatii au dreptul la viata privata si la serviciu

Alineatul 1 al articolul 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului stabileste ca „Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private…”.

La alineatul 2 al Conventiei, se prevad si limitarile: „Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.”

Asadar, din cele doua alineate rezulta ca angajatul nu isi pierde dreptul la viata privata pe intreaga durata in care acesta este la serviciu, iar amestecul angajatorului in viata privata a angajatului este prevazut doar de lege.

Dreptul la viata privata este afectat

Masura care se vrea luata de catre Marian Dobrica este una care incalca in mod abuziv dreptul la viata privata al angajatilor, care este un drept fundamental, garantat atat de legislatia interna, cat si de cea internationala. Acest drept nu poate fi restrans decat in conditiile legii (nu prin instructiuni sau decizii interne ale angajatorului)

Supravegherea video inseamana prelucrarea datelor cu caracter personal

Supravegherea video a angajatilor si stocarea imaginilor acestora reprezinta prelucrarea datelor cu caracter personal ale acestora. Aceasta situatie este permisa numai cu acordul prealabil al persoanei, iar in cazuri exceptionale, fara acordul persoanei, atunci cand este prevazut expres de lege.

Instructiunile lui Dobrica nu sunt legi. In concluzie, inregistrarea angajatilor si folosirea inregistrarilor la comisiile de disciplina ale angajatilor reprezinta un abuz si o ilegalitate care sunt sanctionate atat contraventional (amenzi de pana la 200.000 de lei), cat si penal.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

2 gânduri despre „Supravegherea angajatilor prin mijloace video este ilegala si abuziva

  1. Sunt de acord cu montarea camerelor de supraveghere in toate cotloanele din puscarii si supravegherea angajatilor pe sectii, daca se vor monta camere si in birourile lui dobrica si ale neveste-sii, cu flux video direct in toate puscariile din tara, sa vedem live cum se conduc puscariile romanesti. Plus montarea de camere de supraveghere(macar HD) in toate birourile celor cu functii de conducere din penitenciarele romanesti, sa vedem si noi actul de conducere in cele 8 ore de lucru.
    Serios vorbind, consider masura montarii camerelor de supraveghere in toate unghiurile posibile si imposibile abuziva si nu face decat sa aduca un stres suplimentar celor care lucreaza in operativ.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: