Directorul Penitenciarului Timisoara raspunde raspicat: Penitenciarul trebuie sa ramana in oras. E la fel si in Viena si la Munchen. Iar situatia e similara in multe orase am adauga noi. In oglinda, la Penitenicarul Iasi nicio reactie inca din partea conducerii.

Georgica Alexeev e unori prezentat ca fiind un director rigid, mai ales c-a urmat la conducerea Penitenciarului Timisoara dupa cunoscutul Ioan Bala. Iata insa ca-i destul de flexibil, incat sa-si apere fara rezerve pozitia in mass-media si intelege rolul acestor canale de comunicare. Nu-s de ignorat nici actiunile care de fiecare data ajung la public.

Avem asadar un interviu in care directorul Penitenciarului Timisoare explica asa cum se cuvine de ce penitenciarul nu poate fi mutat oricate interese ar avea oameni de afaceri din zona, si la Timisoara asta nu se intampla de ieri de azi, ci de 10 – 15 ani sunt vanate terenurile si cladirile penitenciarului, pretextele fiind de toate felurile de-a lungul timpului.

Un penitenciar in oras, nu exclude o sectie exterioara in afara si nici modernizarea pentru a fi adus la standarde europene. Un penitenciar in oras face mai usoara deplasarea personalului la si de la locul de munca si interventia atunci cand e cazul, desi e drept ca in unele cazuri mai apare si inconvenientul de spatiu prea mic si de proximitate deranjanta pentru comunitate.

Evident ca decizia depinde de posibilitatea construirii unui alt penitenciar si de o gramada de alti factori, traim insa in lumea in care realitatea nu conteaza si nu se fac studii de impact. Nu-i, deci, de exclus ca in lipsa oricarei reactii sa vedem maine o lege care spune se desfiinnteaza un penitenciar sau altul, pretexte se vor gasi la fundamentare, daca asta se va decide politic. Explozia de legi in beneficiul infractorilor o demonstreaza.