Detinut cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

Detinut cu statut special din sistemul administratiei penitenciare

Teoretic, denumirea de „detinut cu statut special din sistemul administratiei penitenciare” nu exista, insa practic, in penitenciare, avem aceasta categorie „profesionala” ca sa-i zicem asa.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a inventat acest tip de detinut, deoarece l-a facut coleg de munca cu functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in posturile de paza de pe perimetrele locurilor de detinere.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Peitenciarelor (FSANP) a mai scris pe aceasta tema. Masura ANP este pe langa lege, insa nimeni din Directia Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar (DSDRP) din ANP nu se sinchiseste sa o schimbe. Nimeni nu se gandeste ca un detinut lucreaza in acelasi loc cu colegul nostru din postul de paza, situatie care-i pune pe picior de egalitate (cel putin acolo la inaltime).

Ne intrebam retoric: Daca in postul de paza putem angaja detinut, de ce nu am inlocui si pe directorul DSDRP-ANP cu un detinut? S-ar putea ca multi detinuti sa cunoasca mult mai bine problemele din sectoarele de detinere decat maritul sef de la ANP, Razvan Cotofana. Spunem asta este pentru ca detinutii stau in sectoarele de detinere, iar directorul DSDRP n-a mai vazut unul din vremurile mult apuse.

Oricum, in ultima vreme biroul lui Razvan Cotofana a devenit post de paza fix, pentru ca distinsului domn ii e frica sa-l paraseasca de frica sa nu-i atace cineva functia aia care-l obliga sa mai viziteze din cand in cand penitenciarele. Problemele se constata la fata locului, nu telepatic, telefonic sau lecturand informarile sefilor de tura privind evenimentele negative din unitati.

Revenind la subiectul asticolului: detinutii nu au ce cauta in posturile de paza, executand aceeasi munca ca angajatii. In nicio tara europeana nu se practica acest lucru. Punem cateva intrebari de bun simt: Daca un detinut observa pe seful de tura si pe seful de schimb ca se apropie de postul de paza in care se afla, ii someaza? Ii pune sa se identifice? Ce le face?

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: