Concursurile din penitenciare, fara perspectiva

Concursurile din penitenciare, fara perspectiva

Concursurile din sistemul penitenciar sunt „suspendate” din cauza Deciziei CCR nr. 90/2019. Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu are un orizont concret asupra situatiei concursurilor deja incepute, dar blocate de Decizia Curtii Constitutionale. Nici Statutul politistului de penitenciare nu ofera o perspectiva a concursurilor in sistemul penitenciar.

193 de posturi scoase la concurs sunt „blocate” de Decizia CCR

Concursurile din sistemul penitenciar sunt momentan „suspendate”, asa cum Directia Management Resure Umane din Administratia Nationala a Penitenciarelor (DMRU-ANP) a ales sa defineasca situatia in care se afla cele 193 de posturi din sistemul penitenciar, pentru care s-a inceput procedura de ocupare prin concurs, dar a fost blocata de Decizia nr. 90/2019 a Curtii Constitutionale din Romania.

Astfel, sunt 12 posturi „suspendate” care tin de competenta Ministerului Justitiei (MJ) si 171 de posturi care intra competenta Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), din domeniul medical, protectia datelor cu caracter personal, economic, directori de unitate, director general, directori generali adjuncti etc.

Variantele ANP de rezolvare a situatiei concursurilor:

a) Varianta amendamente in Parlament

ANP a transmis catre Comisia Juridica din Parlament amendamente legate de organizarea si functionarea concursurilor, in scopul modificarii Statutului politistului de penitenciare, insa aceasta varianta nu a fost agreata, pe motiv ca nu s-ar respecta principiul bicameralismului. Asadar, Statutul politistului de penitenciare a fost transmis spre promulgare, fara a rezolva problema concursurilor din penitenciare.

b) Varianta OUG

O alta varianta de modificare a Statutului politistului de penitenciare ar fi prin OUG. Dupa publicarea Statutului politistului de penitenciare in Monitorul Oficial al Romaniei, ANP si MJ au in vedere modificarea acestui Statut prin OUG, in ceea ce priveste organizarea concursurilor in sistemul penitenciar.

Acesta varianta reprezinta, la momentul actual, singura posibilitate, luand in calcul ca Statutul politistului de penitenciare se afla la Presedintele Romaniei pentru promulgare.

Avand in vedere conditiile de adoptare a unei OUG, tinand cont ca Statutul politistului de penitenciare abia a iesit din Parlament, va fi oarecum dificila modificarea lui imediata prin OUG, dupa publicarea in Monitorul Oficial. E ca si cum Guvernul ar accepta ca Parlamentul a adoptat o lege organica partial functionala, neclara si imprevizivila.

Grup de lucru la Guvern

La nivelul Guvernului s-a stabilit constituirea unui grup de lucru pentru rezolvarea problemelor de resurse umane din penitenciare. Se asteapta feedback de la MJ referitor la varianta propusa de ANP (OUG) si care are legatura cu concursurile. Nici pana la acest moment, membrii grupului de lucru nu s-au intalnit, desi sindicatele si-au anuntat disponibilitatea.

Varianta tranzitorie reprezinta o solutie?!

ANP are in vedere o „varianta tranzitorie” pentru concursurile aflate deja in derulare. Daca nu va exista o prevedere tranzitorie in OUG, referitoare la concursurile deja derulate, acestea se anuleaza. Practic, posturile scoase la concurs vor deveni libere la schimbare, mutare, imputernicire, detasare, delegare, pana cand si aceste institutii vor deveni neconstitutionale.

Este dificil de crezut ca legiuitorul delegat (Guvernul) va accepta sa promoveze in OUG-ul privind concursurile varianta tranzitorie agreata de ANP, dat fiind faptul ca si-ar asuma „legiferarea” unei practici deja declatate de CCR ca neconstitutionala. E posibil ca aceasta masura ortopedica la multiplele fracturi din Statutul politistului de penitenciare sa faca mai mult rau decat bine angajatilor din sistemul penitenciar.

E posibil ca, in eventualitatea in care „varianta tranzitorie” ar fi introdusa in OUG, ANP si MJ ar da curs unui val de procese in instanta. Prin urmare, ANP trebuie sa vina cu solutii juridice calificate, ci nu cu solutii care ar fi susceptibile ca nelegale.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Concursurile din penitenciare, fara perspectiva

  1. Mai este o varianta. Presedintele sa nu promulge un proiect neconstitutional. Se returneaza acest Frankenstein la MJ, se corecteaza aberatiile, se elimina nebuniile si manevrele de tipul Dobrica, galbeni, Tudorel, Brailoiu, se repune in discutia camerelor, se voteaza si se trimite inapoi la presedinte. Toamna este un anotimp bun pentru legislatie.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: