Plata orelor suplimentare, voucherele de vacanta si majorarea de 50% intarzie

Plata orelor suplimentare, voucherele de vacanta si majorarea de 50% intarzie

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) anunta ca ar acorda majorarea de 50% pentru misiuni si lucrari de exceptie dupa rectificarea bugetara.

Inca nu sunt bani pentru drepturile angajatilor

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu are bani pentru plata integrala a drepturilor angajatilor. Ar fi nevoie ca bugetul ANP sa fie suplimentat cu aproximativ 81 de milioane de lei pentru a acoperi plata integrala a drepturilor salariale ale angajatilor din penitenciare (plata orelor suplimentare si majorarea de 50%).

In urma intalnirii de la Guvern dintre MJ-ANP-Sindicate s-a promis organizatiilor sindicale ca ANP va primi cei aproximativ 81 de milioane de lei pentru a fi asigurate integral toate drepturile de natura salariala ale personalului din sistemul penitenciar.

Rectificarea bugetara pare sa intarzie

Guvernul a anuntat ca rectificarea bugetara va avea loc in luna iulie 2019, insa nici pana la aceasta data Ministerul Finantelor nu a solicitat niciun document din institutiile publice. Asadar, este greu de spus ca aceasta rectificare bugetara va avea loc in luna iulie, asa cum anuntase Eugen Teodorovici.

Ce se intampla cu angajatii care se vor pensiona intre timp?

Intrebarea pertinenta este: Ce se intampla cu angajatii care au efectuat misiuni speciale si lucrari de exceptie si se care se vor pensiona intre timp? La acest moment, Administratia Nationala a Penitenciarelor nu poate plati orele suplimentare, majorarea de 50% si nici voucherele de vacanta.

ATENTIE! Rectificarea bugetara nu se face pe drepturi salariale

Conform Legii nr. 500/2002 si OUG nr. 114/2018, NU se poate face rectificare bugetara pe drepturi salariale.

O solutie ar fi ca ANP sa isi asume si sa faca virare de credite intre articole, sa ia bani din trimestrul al IV-lea.

O a doua solutie ar fi: Fondul de rezerva al Guvernului. Asa cum a promis ministrul Justitiei, Ana Birchall la intalnirea de la Guvern, cele 81,5 milioane de lei ar putea fi alocate ANP de la fondul de rezerva al Guvernului.

CONCLUZIE! Exista riscul ca 50% si voucherele sa nu poata fi platite

In eventualitatea in care Guvernul nu aloca cele 81,5 milioane de lei promise, ANP nu va avea posibilitatea sa plateasca integral, in luna decembrie 2019, salariile angajatilor, decat pentru 5 zile lucratoare.

Momentan nici majorarea de 50% sau orele suplimentare nu pot fi platite, chiar dacă ministrul Justitiei a emis ordinul.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: