Penitenciarul Gherla, ultima găină din coteț. Haosul a pătruns până în măduva gratiilor pușcăriei.

Tentativă de evadare ca în filemele hollywoodiene, la Penitenciarul Gherla

Penitenciarul Gherla, din unitate etalon, a ajuns ultima găină din coteț. O fi bine?! Cauzele care au determinat alunecarea pușcăriei pe panta degradării încă pot fi eliminate. Nu este zi sau săptămână, fără ca Penitenciarul Gherla să se înregistreze cu un eveniment negativ. Ultraje, autorăniri, tentative de evadare ca în filme, distrugere de bunuri, altercații între deținuților, incendieri, obiecte interzise și lista poate continua… Haosul a pătruns până în măduva gratiilor pușcăriei.

Cine e de vină?

Nu mai e loc de ipocrizie. Vina o poarta toți angajații. De la cel mai mic, la cel mai mare… Însă responsabilitatea restaurării ordinii și disciplinei în Penitenciarul Gherla revine factorilor de conducere (șef tură, șef secție, șef serviciu, director adjunct și director).

Ce trebuie făcut? DIP, SAPI, DSDRP, DEA sunt pe aici?

În primul rând…

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) ar trebui să facă o analiză reală a situației de la Penitenciarul Gherla. Este necesar un control pe toate palierele, fără CSV („ce se vrea”), care să îi ofere directorului general Dan HALCHIN posibilitatea să ia decizia corectă pentru Penitenciarul Gherla. Un control fără „cumetria de Băneasa”, fără să se ascundă gunoiul sub preș. Însă pentru asta, ar trebui echipe mixte formate din ofițeri ai Direcției Inspecție Penitenciară (DIP), Serviciului Audit Public Intern (SAPI), Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), Direcției Economico-Adminsitrative (DEA) etc. Prima condiție ar fi ca ofițerii respectivi să aibă capacitatea să poarte „cojones” și să fi deschis în ultimele trei luni abecedarele de specialitate.

În al doilea rând…

Factorii de conducere, ofițerii instructori ar trebui să coboare printre agenți și să coordoneze activitățile în mod direct, nu formal (cu tabele cu semnături de reinstruire). Să vadă efectiv toate activitățile operative cotidiene și să arate acolo unde se greșește. Să fie sprijin real pentru agenți și să se lepede de ifose. Să nu înceapă cu sesizări la comisiile de disciplina, ci să învețe efectiv pe cel ce nu știe să aplice procedurile. Iar pe cel care nu vrea să-l determine/constrângă. Ordinea și disciplina trebuie instaurată. E momentul pentru un T0 (te zero)! Puterea exemplului ar trebui să primeze.

Busola Penitenciarului Gherla…

Vrea conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și a Penitenciarului Gherla ca această unitate să-și recapete busola pierdută?! Timpul este în defavoarea unității, iar găina din coteț se îndreaptă spre decapitare. Nu va mai dura mult și vom avea primul polițist de penitenciare ucis de un deținut. Mult mai devreme vom avea crime între deținuți.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: