Salariul angajatilor din penitenciare este afectat de cresterea preturilor de consum si rata inflatiei. In buzunarul angajator din penitenciare ajunge un salariu diminuat cu 7,1% din cauza inflatie si cresterii preturilor.

Preturile de consum au crescut cu 3%

Comparativ cu anul 2017, in anul 2018 preturile de consum au crescut cu 3%. Astfel, aceasta situatie afecteaza salariile angajatilor din penitenciare care cheltuiesc mai multi bani pe hrana, medicamente, energie electrica, gaze naturale.

Rata inflatiei a crescut la 4,1%

Rata medie a inflatiei in Roamnia in ultimele 12 luni, calculata pe baza IPC, este de 4,1%. Acest dezechilibru major reprezentat de cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a monedei nationale, afecteaza salariul angajatilor din penitenciare.

Indexarea salariului – un mizilic

Asadar, in acest context, orice indexare a salariului angajatilor din penitenciare, asa cum este el reglementat de art. 34 din OUG nr. 114/2018 este un mizilic. In practica, raportandu-ne la cresterea preturilor si la inflatie, indexarea salariului incepand cu anul 2019 nu este suficienta pentru a elimina deficitul creat de explozia preturilor si de inflatie.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat asta: