In ultimii ani de zile, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a dat dovada ca este incapabila sa organizeze concursuri corecte, care sa nu atraga suspiciunea de FRAUDA. Organizatiile sindicale au reclamat vehement faptele de coruptie si neregulile flagrante de la concursurile organizate atat in penitenciare, dar si in aparatul central (ANP), dar, cu toate acestea, directorii generali ai ANP demonstreaza ca raman simpli spectatori in acest teatru urat mirositor de fantose mucegaite.

Suprimarea corectitudinii concursului de ofiter educator organizat la Penitenciarul Gherla si lipsa de reactie prompta a directorului general al ANP, Marius VULPE, scoate la iveala putreziciunea unui sistem in care minciuna si hotia factorilor decizionali au devenit emblematice. Tacerea complice a ANP fata de neregulile de la concursurile trecute (de agent si pana la cele de director de unitate) motiveaza fraudarea concursurilor aflate in derulare si pe cele viitoare si naruie speranta unei directii mai bune a intregului sistem penitenciar.

In cursul zilei de azi, la Penitenciarul Gherla, la concursul de ofiter educator, comisia formata din:

  • Alin-Sorin FETCHE
  • Ciprian-Alin MURESAN
  • Gabriel TICA
  • Paul-Alexandru MARGINEAN
  • Daniela FECHETE
  • Elena-Alexandra BUDULAN

a dat dovada de o necunoastere crasa a OMJ 2478/C din 12 octombrie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind condiţiile de participare, organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea, prin avansare în funcţie, trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor şi din sursă externă, a posturilor vacante de funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, dar si de o neglijenta si superficialitate amestecate in stil penitenciar cu o impertinenta iesita din comun. Toate acestea nu au putut ascunde nepriceperea presedintelui comisiei de concurs Alin-Sorin FETCHE si a membrului specialist Paul-Alexandru MARGINEAN.

Presedintele comisiei de concurs Alin-Sorin FETCHE si membrul specialist Paul-Alexandru MARGINEANU au dat dovada de o incompetenta atat de alarmanta, incat cei doi ar claca psihic la cel mai elementar test de logica. Faptele si vorbele membrilor comisiei de concurs sunt de o stangacie sora cu prostia.

Paul-Alexandru MARGINEAN, poznas ”de parnaie” smecherit mecanic cu glume citite pe etichetele de pufuleti, dar cu ifose de ofiter specialist, nu are capacitatea sa inteleaga ca DOUA VARIANTE de subiecte inseamna DOUA VARIANTE DISTINCTE, cu subiecte diferite. In schimb, poznasul are tupeul de detinut ordinar (pe care l-a imprumutat de pe sectiile unde-si face veacul invatand pe detinuti) sa-l ironizeze pe observatorul sindical care-i atrage atentia ca Regulementul prevede 2 (doua) variante de subiecte. Paul-Alexandru MARGINEAN, zis Poznasul sarcastic, scoate pe gura intr-un stil zeflemitor, urmatoarea replica: “Pai ce, nu sunt doua variante?

Prin similitudine: Pai ce ma, Poznasule, si tu respiri si ai cap, dar asta nu inseamna ca gandesti si esti vreun destept!”. Paul-Alexandru MARGINEAN este unul dintre nepriceputii spontani. Nepriceputul spontan este acela care constientizeaza situatia in care se afla, dar improvizeaza o gluma care sa-l scoata din penibilul situatiei, deoarece este incapabil sa-si indrepte greseala. Evident, gluma nu-i remediu pentru ineptii. Poznasul sarcastic nu stie acest lucru, iar cand va afla, va fi prea tarziu pentru el.

Starea de fapt nr. 1 care m-a dus la aprecierea subiectiva a lui Paul-Alexandru MARGINEAN, zis Poznasul sarcastic este urmatoarea:

Membrii specialisti au elaborat doua variante de subiecte, dar subiectele nr. 5 si nr. 6 din ambele variante de concurs erau identice, iar subiectele nr. 3 si nr. 4 asemanatoare, singura diferenta dintre cele doua subiecte au facut-o cuvintele “deschis”, respectiv “semideschis”, precum si “din banii penitenciarului”, respectiv “din fonduri proprii”.

Art. 35, alin 5 din OMJ 2478/C din 12 octombrie 2010 stipuleaza: (5) Pentru proba scrisă se elaborează minimum două variante de subiecte.

Starea de fapt nr. 2.Deoarece presedintele comisiei de concurs Alin-Sorin FETCHE nu se afla in sala de concurs in majoritatea timpului, ci se prezenta in sala doar in momentul in care un candidat solicita inca o foaie de concurs, supraveghetorul Rodica MOLDOVAN, la sugestia unui candidat, a indemnat candidatii sa-si treaca prenumele si numele pe ciornele de concurs. Ulterior plecarii candidatilor, presedintele mereu absent Alin-Sorin FETCHE a constatat neregula si a venit cu semisolutia ambigua de a sigila ciornele intr-un plic, pe care l-a depozitat alaturi de lucrarile candidatilor. Daca presedintele mereu absent Alin-Sorin FETCHE ar fi stat mai mult prin sala de concurs, poate nu se ajungea ca acest deznodamant al concursului de ofiter educator sa fie de-un standard atat de ieftin.

Oameni ca presedintele comisiei de concurs Alin-Sorin FETCHE si ca membrul specialist Paul-Alexandru MARGINEAN demonstreaza ca Administratia Nationala a Penitencarelor (ANP) este o institutie incapabila de progres, cu o directie imprecisa, in care criza de gandire a factorului decizional promoveaza omul ingust, obtuz si daunator ca cei doi nepriceputi (FETCHE si MARGINEAN).

Cat timp veti mai tolera abuzul si absurdul, domnule director general Marius VULPE?