SURSE | Neintelegeri in coalitia de guvernare in problema ordonantelor pe codul penal si gratiere

SURSE | Neintelegeri in coalitia de guvernare in problema ordonantelor pe codul penal si gratiere

Se pare ca apar voci care contesta utilitatea acestor proiecte chiar in sanul coalitiei de guvernare. Dupa ce s-a incercat o manevra in forta acum asistam la un razboi de transee pe care proaspat ajunsii la guvernare nu par dispusi sa-l duca pe termen lung desi apare ca idee promovarea proiectelor cu pricina ca legi prin asumarea raspunderii in Parlament.

Degringolada totala in Coalitia PSDALDE. Nimeni nu stie ce se va intampla clar cu privire la Ordonantele de urgenta privind modificarile la Codul Penal si de Gratiere. Pe de o parte e presedintele PSD Liviu Dragnea care a dat ieri un semnal important atunci cand a spus ca ”n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totuti o linie clara”, la responsabili din Coalitie care si-ar dori chiar renuntarea la proiectele care fac mai mult rau decat bine si se dau ”ca sa fim clari, e doar pentru 2-3 oameni”.

Citatele de mai sus arata nebunia din Coalitie. Este evident ca pe 18 ianuarie s-a dorit adoptarea rapida a OUG-urilor, dar operatiunea a fost impiedicata de actiunea rapida si decisiva a presedintelui Klaus Iohannis. Acesta s-a si pus pe fata si asumat in fruntea taberei care respinge orice discutie pe tema gratierii.

Ce se intampla acum arata clar ca Gratierea se doreste cu ardoare, dar nu este clar desenata calea de a o pune in practica. Tabara care sustine abandonarea temei creste insa pe zi ce trece in ciuda liderilor care si-ar dori adoptarea pachetului cat mai repede. Surse din Guvern sustin ca adoptarea unor OUG este problematica atat timp cat nu este clarificata posibilitatea ca unele prevederi din OUG-ul cu Gratierea sa fie cu dedicatie pentru unii din liderii Coalitiei asa cum se suspecteaza intens in spatiul public.

Exista o linie foarte dura care isi doreste adoptarea neintarziata a ordonantelor in ciuda oricaror obiectii prezidentiale si de presiuni venite din partea strazii. Reprezentantii acestui punct de abordare sustin ca trebuie un asalt final cu orice pret de imagine. ”Cat va fi? Vor sta 3-4 zile pe strazi pana vor face turturi si vor renunta. Oamenii ies din puscarii, problema este rezolvata si pentru ai nostri si cu asta basta”, sustine un mare partizan al OUG-urilor.

De partea cealalta se spune ca nu trebuie sacrificat totul pentru 2-3 oameni cu probleme: ”Nu putem face praf tara pentru 2-3 oameni. Asta ca sa fim clari, e doar pentru 2-3. Evident ca nu pot spune public asta ca as fi linsat in partid, dar te asigur ca suntem majoritatea cei care sustinem ca Gratierea se face doar pentru 2-3.”

Deocamdata ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat o dezbatere publica pe tema Gratierii in ciuda avizelor negative venite de la Ministerul Public, CSM si asociatiile profesionale ale magistratilor. In context… tot el a lansat si scenariul privind o posibila angajare a raspunderii Guvernului pe OUG-uri, Scenariu despre care unii membri ai Cabinetului au auzit de la televizor: ”Iordache se crede acum si premier. E o nebunie! Cum sa angajezi raspunderea Guvernului pe Gratiere? O astfel de procedura se face pe proiecte nationale, pe proiecte de sistem si nu pentru dedicatii”.

Totusi… problema angajarii raspunderii ramane in joc si sunt surse care spun ca s-ar putea face un pachet mai mare cu care sa se vina la Parlament, pachet care sa contina si Legea raspunderii magistratilor (o lege foarte bine primita de opinia publica).

O alta varianta ar fi aceea a promovarii unui proiect de lege al Guvernului in Parlament sau chiar o initiativa parlamentara cu privire la Gratiere strict si poate la pachet cu Legea raspunderii magistratilor. Proiectul de modificare al Codului Penal cu modificari majore ar putea totusi sa fie trecut prin OUG pe motiv ca sunt puneri in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

Sursa: stiripesurse.ro