OPINIE | Gratierea colectiva nu se poate dispune prin ordonanta de urgenta, ci prin lege organica

OPINIE | Gratierea colectiva nu se poate dispune prin ordonanta de urgenta, ci prin prin lege organica

O observatie pertinenta. Guvernul pare sa vrea sa treaca rapid o Ordonanta de urgenta de gratiere desi nu justifica in niciun fel urgenta. In Constitutie insa spune ca gratierea colectiva se poate aproba doar printr-o lege organica de catre Parlament. (art. 73. alin. 3). Asta sigur daca mai conteaza pentru ministrul minune, care se pare ca alta prioritate n-are la inceputul mandatului. Mai jos detalii.

ShortTermSitewide-15usd728x90

„OUG pe gratiere nu prea merge”, sustine judecatorul Cristi Danilet, fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intr-o postare pe Facebook. „Conform art. 73 alin. 3 din Constitutia Romaniei, gratierea colectiva se dispune prin LEGE organica. In acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonante de catre Guvern, potrivit art. 115 Constitutie. Legea 546/2002 arata ca numai Ministerul Justitiei poate initia o LEGE de gratiere”.

Pe de alta parte, potrivit surselor HotNews.ro, guvernul poate incerca adoptarea unei asemenea OUG care, desi ar pica apoi la Curtea Constitutionala, ea isi va fi produs deja efectele. Sfera penala este singura in care legea retroactiveaza si se aplica legea mai favorabila.

Ministerul Justitiei a publicat miercuri pe site proiectul Ordonantei de Urgenta pentru gratierea unor persoane. Potrivit proiectului de OUG, se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata, cu exceptia recidivistilor si a celor care au savarsit o serie de infractiuni cu violenta, infractiuni sexuale sau doar unele infractiuni de coruptie.

Se gratiaza cu jumatate pedepsele aplicate celor care au implinit 60 de ani, femeilor gravide si celor care au in intretinere minori cu varsta pana la 5 ani, indiferent de infractiunea pentru care au fost condamnati. De remarcat e ca vor fi gratiate si unele pedepse cu suspendare, desi motivatia principala a gratierii e nevoia de golire a penitenciarelor.

Pe acelasi subiect:

Proiectul OUG-ului de gratiere – Cum pot scapa de jumatate de pedeapsa pedofilii, criminalii, talharii si violatorii: Daca au peste 60 de ani sau au in intretinere minori sub 5 ani
Proiectul gratierii prevede ca scapa de pedepse inclusiv cei condamnati cu suspendare, desi Guvernul sustine ca vrea sa scada aglomeratia din inchisori. Plus: gratierea se aplica si faptelor de coruptie
Unul din beneficiarii OUG-ului de gratiere: Dan Voiculescu / Pedeapsa redusa cu jumatate si eliminarea obligatiei de a plati despagubirile intr-un an de la eliberare

Sursa: Hotnews

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: