3 zile castig pentru 30 de zile de puscarie improprie si 3 efecte negative pentru viitor

3-zile-castig-pentru-30-de-zile-de-puscarie-improprie-si-3-efecte-negative-pentru-viitor
3 zile castig pentru 30 de zile de puscarie improprie si 3 efecte negative pentru viitor

Hotnews m-a intrebat despre propunerea ministrului Raluca Pruna de a acorda detinutilor 3 zile castig la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare. Pe foarte scurt: act de gratiere mascata, va creste criminalitatea. Tot interviul mai jos.

Masura propusa de miniterul justitiei este un act de gratiere mascata, care va genera mii de procese intre detinuti si statul roman care vor dori sa se eliberze mai repede din inchisori si in plus va genera pe termen lung o crestere a infractionalitatii, sustine intr-un interviu pentru HotNews.ro Sorin Dumitrascu, fost director al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in prezent expert in penitenciare in programe europene. Ministerul Justitiei a lansat recent in dezbatere publica un proiect de lege care prevede acordarea de trei zile castig la 30 de zile executate in conditii improprii. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat, luni, ca Romania trebuie sa adopte masuri pentru a evita o decizie pilot si a declarat ca spera ca societatea sa fie mai toleranta.

Dan Tapalaga: Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, intre altele, o masura prin care spera sa decongestioneze penitenciarele: la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, 3 zile castig. Vi se pare corecta?
Sorin Dumitrascu: Trebuie sa fim realisti. Aceasta masura poate fi utila pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare doar pe termen scurt si este, de fapt, un act de gratiere mascata. Din punct de vedere tehnic, propunerea nu este corecta nefiind absolut deloc fundamentata. Nu exista nicio justitificare pentru alegerea arbitrara a nivelului de la care conditiile de detentie sunt considerate improprii (mai putin de 3 mp) si nici a numarului de zile castig (3 pentru fiecare perioada de 30 de zile), sau a perioadei de aplicare. In plus, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor nu au niciun fel de estimare a impactului acestui act normativ asupra criminalitatii sau imbunatatirii conditiilor de detentie.

DT: Ministrul Raluca Pruna a explicat ca masura este necesara pentru a evita o eventuala decizie pilot a Curtii Europene pentru Drepturile Omului si o eventuala amenda. Cum comentati?
SD: Afirmatia ministrului Raluca Pruna este una inexacta. CEDO a cerut imbunatatirea conditiilor de detentie, iar statul roman s-a angajat sa faca asta in urmatorii 8 ani si alocand un buget de aproximativ 800 de milioane de Euro pentru acest program national. Au fost chiar identificate obiective de investitii, numarul de locuri de detentie care care trebuie modernizate si cate penitenciare ar urma sa fie construite. Niciodata insa CEDO nu a solicitat acordarea unei forme de compensare in zile castig sau bani tuturor detinutilor pentru conditiile de detentie. In realitate CEDO nu aplica amenzi statelor, ci stabileste despagubiri pentru justitiabili, iar explicatia ministrului este una care nu are o justificare normativa sau institutionala.

Singurul efect concret al unei hotarari pilot este acela ca toate cauzele similare referitoare la conditiile de detentie nu se mai judeca la CEDO pana cand statul roman nu remediaza problema conditiilor din penitenciare. Un exemplu relativ recent fiind hotararea pilot pronuntata impotriva Romaniei in cazul retrocedarilor. CEDO nu a mai judecat astfel de cauze pana cand statul roman nu a pus la punct sistemul de despagubire si retrocedare insa nu a aplicat vreo amenda. Asadar, ministrul justitiei va trebui probabil sa-si revizuiasca motivele pentru care sustine ca acest act de clementa este obligatoriu. Este nevoie de investitii in penitenciare, dar nu pentru ca riscam o asazisa amenda din partea CEDO, ci pentru ca asa este normal si firesc.

DT: Ce efecte estimati ca ar putea avea masura propusa pe termen scurt si pe termen lung?
SD: Asa cum s-a intamplat la precedentele acte de clementa numarul de detinuti va creste in medie cu aprox. 4000 in urmatorii 5 ani. S-a intamplat in 1991, s-a intamplat in 1997. Statisticile dovedesc esecul masurilor de gratiere de masa, indiferent de forma sub care acestea sunt mascate. Pentru penitenciare calculul acestor zile castig va fi un efort administrativ imens avand in vedere ca va trebui identificat exact numarul de zile castig pentru detinutii care au fost in diverse camere si diverse penitenciare, fiecare cu suprafete diferite. Estimez, in plus, ca ne asteptam la mii de procese referitoare la calculul acestor zile, potentialii beneficiari incercand sa obtina cat mai multe zile castig. De asemenea, este de asteptat ca detinutii, sub diverse pretexte desigur, sa ceara sa fie cazati in camere care presupun castigul de 3 zile la 30 de zile executate.

Asadar, daca pe termen scurt putem discuta de un numar greu de estimat de detinuti care vor fi liberati mai devreme, este evident ca pe termen mediu si lung aceasta propunere creaza mai multe probleme decat rezolva. Pentru acest motiv consider ca prioritatea acestui ministru si a celor ce-i vor urma este imbunatatirea conditiilor de detentie si intarirea cadrului institutional care sa permita punerea in practica a masurilor alternative unei pedepse privative de libertate care sunt identificate legal ca posibilitate insa extrem de rar aplicate in realitate.

DT: Cati detinuti ar putea beneficia de aceasta masura, se poate estima numarul lor?
SD: Administratia Nationala a Penitenciarelor nu poate estima un numar al potentialilor beneficiari. Nici Ministerul Justitiei, dupa cum se vede din nota de fundamentare, nu poate estima un numar al potentialilor beneficiari ai acestei gratieri mascate. Motivul este unul simplu: fiecare detinut trebuie evaluat individual, si pentru fiecare trebuie facut un astfel de calcul pentru fiecare loc de detinere in care acesta a fost incarcerat incepand cu periaoda petrecuta in arest. Acest proces poate dura pana la 6 luni dat fiind deficitul de personal si nevoia de a coresponda cu diverse alte autoritati pentru a efectua acest calcul in mod corect.

Aceste zile castig, in anumite cazuri, (de regula detinuti pedepse mici) vor duce la propunerea de liberare conditionata imediata sau la devansarea termenului de propunere pentru liberarea conditionata insa numarul detinutilor care beneficiaza ramane necunoscut, desi aceste situatii vor fi in mod evident de natura a bloca pe termen lung activitatea penitenciarelor si a instantelor care se pronunta pentru aprobarea liberarii conditionate. Mii de cereri de liberare conditionata se vor adauga miilor de cereri de recalculare a zilelor castig.

DT: “Sper ca in acest an in care am tot vorbit despre conditii precare si despre sistemul penitenciar din Romania, sper ca societatea sa devina mai toleranta si sa inteleaga ca acestia sunt semenii nostri si statul roman are fata de ei o obligatie. Plus de asta, statul roman mai are obligatia, care este cuprinsa intr-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare sociala a acestor persoane. Sper ca societatea sa ii primeasca bine si fara prejudecati pe acesti oameni”, a declarat doamna ministru Pruna citata de Mediafax. Care credeti ca va fi reactia societatii fata de o astfel de masura care va scoate din penitenciare un numar de infractori.
SD: Reactia societatii va fi cea naturala. Cand statul decide liberarea, ca experiment in acest caz, a posibil mii de infractori din penitenciare inainte de a-si fi ispasit pedeapsa, creste nivelul de nesiguranta. Pe masura ce statul adopta masuri de clementa nejustificata, criminalitatea va fi incurajata. Este nevoie asadar de intelepciune si de o abordare pe termen lung a politicii executional penale. Ministrul justitiei nu are dreptul sa ceara societatii intelegere pentru incapacitatea guvernatilor. Guvernatii trebuie sa ceara intelegere societatii pentru a aplica masuri bine fundamentate si care sa aiba drept efect reducerea criminalitatii.

Sursa: HotNews.ro

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: