Decizie CCR: RETINERILE din SALARIU sunt neconstitutionale

Decizie CCR: RETINERILE din SALARIU sunt neconstitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca legea privind retinerile din venituri obtinute de persoanele fizice este neconstitutionala, in ansamblul sau.

Judecatorii considera ca nu poate fi pusa poprire pe salariul unui cetatean, decat in baza unei hotarari judecatoresti. Curtea a constatat ca legea incalca prevederile Constitutiei Romaniei, referitoare la garantarea si ocrotirea, in mod egal, a dreptului de proprietate privata.

De asemenea, lipsa de claritate, precizie si previzibilitate a intregului act normativ aduce atingere prevederilor constitutionale. Decizia este definitiva si general obligatorie si li se va comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului – anunta Curtea Constitutionala a Romaniei.

Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei

La inceputul lunii noiembrie, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei in vederea exercitarii controlului prealabil de constitutionalitate referitor la Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile obtinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de munca in baza unor titluri executorii, adoptata de catre Parlament, potrivit unui comunicat de presa.

Executivul considera ca normele preconizate de legea mentionata nu raspund exigentelor de previzibilitate, sunt imprecise sau, dupa caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii in interpretare si aplicare si, prin urmare, la afectarea drepturilor si intereselor partilor din executarea silita.

In sesizarea transmisa, Guvernul mentiona ca Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) (Legea 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare) a reformat si resistematizat substantial materia executarii silite. Scopul noii reglementari in materia executarii silite consta in executarea prompta si efectiva a titlurilor executorii obtinute in cadrul procesului de fond ori, dupa caz, recunoscute ca atare de lege, in conditiile respectarii stricte a drepturilor procesuale ale partilor, atat ale creditorului si debitorului, cat si ale oricarei alte persoane interesate. Reformarea materiei executarii silite a impus realizarea unei sistematizari riguroase, care a tinut cont de cele doua forme de executare – urmarirea silita indirecta asupra tuturor bunurilor urmaribile ale debitorului si executarea silita directa. Dispozitiile NCPC constituie procedura de drept comun in materie civila si instituie principiile legalitatii si cel privind rolul activ al executorului judecatoresc, aplicabile in materia executarii silite.

Limitele urmaririi veniturilor banesti

De asemenea, se avea in vedere faptul ca NCPC (art.729) instituie unele limite ale urmaririi veniturilor banesti, dupa cum urmeaza:

  1. Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) Pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;

b) Pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

  1. Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
  2. Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economice, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
  3. Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatie acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel. Urmarirea acestor drepturi se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
  4. Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

In plus, sunt in vigoare unele norme speciale si particulare, precum unele prevederi incluse in Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, in Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. De asemenea, si Legea nr. 53/2003 – Codul muncii stabileste (art.169) o serie de reguli speciale referitoare la retinerile din salariu.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: