Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sa recunoasca vechimea in functie si in sepecialitate ofiterilor si agentior care ocupa prin Decizie Zilnica pe Unitate (DZU) alte functii decat cele pe care sunt numiti in statul de organizare al unitatii.

Evident, raspunsul era previzibil: NU SE POATE. Cand e vorba de recunoscut un drept al unui angajat, ANP ezita si nu are energia si nici potenta de a gasi solutia legala de a-l acorda, insa cand e de amputat un drept, onor ANP e fruntas. Daca s-ar putea i-ar da si doi pumni in gura celui care solicita acordarea unui drept legal.

ANP | Ocuparea functiilor prin DZU nu este considera vechime in specialitate ANP | Ocuparea functiilor prin DZU nu este considera vechime in specialitate

Marian Dobrica, directorul general al ANP, spune ceea ce stim cu totii, ca DZU nu este act administrativ, ci e un fel de… nici el nu stie. Prin urmare, zice, domn’ director general ca nu poate considera perioada in care un angajat ocupa o functie prin DZU ca vechime in functia si in specialitatea respectiva.

Atunci il intrebam noi pe Marian Dobrica: Daca DZU nu e act administrativ si nu poate modifica raporturile de serviciu ale angajatilor, atunci ce e? Ce statut are? De ce se dau sarcini prin DZU? Este legal ca unui angajat sa ii fie stabilite sarcinile altei functii prin DZU?

Orice om sanatos la cap ar spune ca NU este legal ceea ce face ANP acum, insa niciun ordonator de credite nu are curajul sa spuna in scris acest lucru. Chiar daca le-am adresa o petitie si i-am intreba acest lucru, ar da din colt in colt si ne-ar trimite un raspuns pe masura inteligentei.