In tabara pro-gratiere Tariceanu puncteaza cu banalitati despre cat de oameni si cat de demni sunt detinutii. Tace adanc despre victime si despre umanitatea si demnitatea acestora. Despre justitie probabil c-o sa ne povesteasca dupa ce se aproba legea gratierii.

ShortTermSitewide-15usd728x90

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat miercuri ca gratierea functioneaza din vremuri stravechi si ca nu este un instrument inventat de catre actualul Executiv. Tariceanu a precizat  ca un act normativ referitor la gratiere este oportun, spunand ca ”cei condamnati sunt si ei oameni” si au dreptul ”la propria imagine”.

“Aceasta institutie a gratierii sa stiti ca nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justitie. Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Si in antichitate functiona gratierea si, ca sa nu fac acum o lunga istorie, pot sa spun mai recent si in perioada comunista au existat momente in care s-au facut gratieri. Au fost gratiati inclusiv in anii ’80. (…) Dupa 1990, in democratia noua din Romania, am avut in 1998 din cate stiu o lege sau o ordonanta de gratiere si amnistie si in 2002.

Deci, nu este un lucru inedit si nu cred ca ar trebui sa privim cu atata ura si cu atata intransigenta un lucru care mie mi se pare ca trebuie discutat calm. Trebuie, sigur, ascultate parerile asociatiilor profesionale, trebuie luat avizul CSM. Pe orice subiect in societate pot sa apara dispute. Nu mi se pare grav ca exista dispute, mie mi se pare grav ca atunci cand unii fac declaratii considera ca detin adevarul absolut si incearca sa arate cu degetul catre Guvern si sa invinovateasca acest Guvern”, a declarat Tariceanu, la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca in opinia sa este oportuna emiterea unui act normativ care sa vizeze gratierea pentru anumite fapte, Tariceanu a replicat:

“Consider ca, pana la urma, chiar si cei care au fost condamnati si sunt astazi in inchisori si ispasesc o pedeapsa sunt totusi oameni. Acestor oameni nu le putem incalca demnitatea. Cred ca si cei care sunt condamnati au dreptul la propria demnitate si la propria imagine. Daca au incalcat legea, au primit o pedeapsa.

Nu cred ca este nevoie sa aplicam pedepse suplimentare fata de ceea ce spune legea. Conditiile, din ceea ce am vazut in ultima perioada, in inchisori sunt dramatice si semnalele si criticile pe care le avem de la diverse organisme internationale vorbesc foarte clar de aceasta problema”.

Presedintele Senatului a punctat ca Guvernul are dreptul sa “legifereze prin ordonante in anumite domenii”. Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca MJ a finalizat marti elaborarea a doua acte normative care vizeaza gratierea pentru anumite fapte.

Sursa: TVR

Advertisements