Munca egala, salariu egal

Munca egala, salariu egal

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat Guvernului Romaniei sa puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 794/2016, art. 30-32, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a art. 31, alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 (introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2016).

CCR a constatat ca dispozitiile art. 31, alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, afecteaza principiul fundamental al separatiei si echilibrului puterilor — legislativa, executiva si judecatoreasca — in cadrul democratiei constitutionale, contravine principiului egalitatii in fata legii, consacrat prin art. 16 din Constitutie.

CCR a mai constatat ca textul criticat anuleaza vointa legiuitorului si ratiunea esentiala a edictarii actului normativ respectiv, astfel cum sunt precizate in Preambulul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2016, anume acelea de a egaliza veniturile personalului bugetar cu aceeasi functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, prin raportate la nivelul maxim, si de a elimina inechitatile existente

Ca urmare a Deciziei CCR, personalul care beneficiază de aceleași condiții trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul aceleiași categorii profesionale și familii ocupaționale, indiferent de instituție sau autoritate publică.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: