Munca egala, salariu egal

Munca egala, salariu egal

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat Guvernului Romaniei sa puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 794/2016, art. 30-32, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a art. 31, alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 (introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2016).

CCR a constatat ca dispozitiile art. 31, alin. (12) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, afecteaza principiul fundamental al separatiei si echilibrului puterilor — legislativa, executiva si judecatoreasca — in cadrul democratiei constitutionale, contravine principiului egalitatii in fata legii, consacrat prin art. 16 din Constitutie.

CCR a mai constatat ca textul criticat anuleaza vointa legiuitorului si ratiunea esentiala a edictarii actului normativ respectiv, astfel cum sunt precizate in Preambulul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 20/2016, anume acelea de a egaliza veniturile personalului bugetar cu aceeasi functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, prin raportate la nivelul maxim, si de a elimina inechitatile existente

Ca urmare a Deciziei CCR, personalul care beneficiază de aceleași condiții trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul aceleiași categorii profesionale și familii ocupaționale, indiferent de instituție sau autoritate publică.