Gata dom’le. Domnul Dragnache a inceput turul puscariilor sa vada cu ochii lui despre ce a facut propuneri. Sigur, le-a primit servite dar nu strica sa vada si dansul diferenta dintre fabrica de mobila si penitenciare. Ceea ce, evident, nu-i rau chiar daca o sa vada doar ce-o sa vrea, fiind dansul soldat credincios.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a facut, joi, o vizita la Penitenciarul Jilava, el precizand, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca vineri va merge si la penitenciarele Rahova, Ploiesti si Giurgiu.

“Scopul nu e de a cauta nereguli, principalul scop este sa vad situatia reala din penitenciare. M-a interesat in primul rand starea detinutilor, gradul de supraaglomerare, starea de sanatate, modul in care functionarii din penitenciar isi fac datoria in ceea ce priveste programul pe care detinutii il au. Este un inceput, in perioada urmatoare ma voi duce si in alte locuri. Vreau sa ajung si la Rahova, in Ploiesti, la Giurgiu, in cat mai multe locuri pentru o corecta informare asupra situatiei din penitenciare, in functie de sedinta de guvern. Vreau sa trag o concluzie dupa ce vad mai multe locuri. Eu am mai fost de-a lungul activitatii parlamentare si la Rahova si la Jilava. Repet, nu m-am dus in control, m-am dus sa vad situatia reala, ce dorinte au detinutii si care e starea de fapt din penitenciare. Pentru o corecta informare, printr-o dispozitie a directorului general, in toate penitenciarele cine vrea sa se duca sa se informeze, sa filmeze, este deschis”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justitiei, Florin Iordache.

Proiectele privind gratierea si modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justitiei urmand sa propuna luni modalitatea de promovare, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea in Parlament sau angajarea raspunderii Guvernului, au mentionat joi pentru MEDIAFAX surse politice.

Sursele citate au precizat ca Florin Iordache va decide modalitatea in care vor fi promovate cele doua OUG luni seara, dupa consultarile publice pe care le va avea pe aceasta speta.
Retragerea sau renuntarea la proiectele respective nu este insa in niciun fel luata in calcul. Variantele asupra carora ministrul Justitiei va decide luni sunt mentinerea OUG si adoptarea in Guvern, trimiterea la Parlament ca initiative legislative sau angajarea raspunderii Guvernului asupra acestui pachet legislativ, au mai aratat sursele citate.

In data de 30 ianuarie 2017, intre orele 10.00-12.00, Ministerul Justitiei organizeaza o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala; proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind gratierea unor pedepse. Dezbaterea este organizata in temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata”, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, publicat pe site-ul institutiei.

Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor, decizia fiind luata in sedinta de miercuri, cu majoritate de voturi.

Sursa: Mediafax