Ce riscă martorul mincinos la comisia de disciplină a polițiștilor de penitenciare

Declarația sau depoziția mincinoasă a unui polițist de penitenciare care are calitatea de martor în cadrul comisiei de disciplină a polițiștilor de penitenciare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Făptuitorul are o portiță de scăpare

Polițistul de penitenciare nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia înainte de a se fi pronunţat o hotărâre ori de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei sale mincinoase.

Iată ce spune art. 273 “Mărturia mincinoasă” din Codul Penal!

Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(…)

Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare ori de punerea în mişcare a acţiunii penale sau în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre ori de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Nu face ”un bine” făcându-ți rău!

Polițistul de penitenciare care, din dorința de a ajuta un coleg sau de a se răzbuna pe acesta, face afirmații mincinoase în fața comisiei de disciplină, iar ca urmare acestor afirmații, comisia dă o soluție, poate schimba haina de polițist de penitenciare cu cea de persoană privată de libertate.

Instigarea, influențarea și tentativa la/de mărturie mincinoasă

Instigarea la infracțiunea de mărturie mincinoasă și la infracțiunea de influențare a declarațiilor este pedepsită și ea de Codul penal. Prin urmare, există riscul ca nu numai martorul mincinos să ajungă după gratii.

Actele de pregătire și tentativa, deși posibile, nu se pedepsesc. Așadar, oricine are posibilitatea să-și îndrepte greșeala la timp, dacă apelează la luciditate și principii.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

2 gânduri despre „Ce riscă martorul mincinos la comisia de disciplină a polițiștilor de penitenciare

  1. Lipsesc elemente constitutive pentru a fi infracțiunea prevăzută la art. 273, ex. urmarea imediată care constă în starea de pericol pentru realizarea justiției, deoarece infracțiunea este încadrată în categoria faptelor care aduc atingere …justiției.
    Cred că faci o confuzie, orice altă procedură nu este neapărat cea disciplinară, e vorba de proceduri din cadrul procesual penal. De aceea, vezi fostul art. 260 din codul vechi, mărturia mincinoasă în materia disciplinară a fost scoasă.

    Apreciază

    1. Eu cred ca nu fac nicio confuzie. Textul de lege este clar. Daca legiuitorul ar fi dorit ca mărturia mincinoasa sa fie doar in procesul penal, se rezuma la a prevede expres acest lucru.

      Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: