Agent de politie: „Cu uniforma rupta, carne de tun in fata infractorilor!” Asemenari, deosebiri la penitenciare?

Agent de politie: "Cu uniforma rupta, carne de tun in fata infractorilor!" Asemenari, deosebiri la penitenciare?

 

Un agent de politie a facut publice neajunsurile din Politie care l-au determinat sa-si dea demisia dupa 20 de zile de cariera. Asemanari gasim si noi in sistemul penitenciar, din pacate. 

Politia nationala, Politia penitenciara si Politia comunitara

Nici politistii de penitenciare nu sunt departe de colegii lor de la Politia nationala. Politia comunitara este cu cativa ani lumina inaintea nostra in ceea ce proveste conditiile de munca, dotarile si, mai nou, salarizarea. Cat despre respectul superiorilor si spiritul de echipa al colegilor nici nu mai vorbim.

Declaratia agentului de politie George Boran

„Ma numesc «agent» Boran George si sunt un baiat din Caras-Severin care a fost plecat in Spania, impreuna cu familia, timp de 15 ani. La varsta de 18 ani, am decis sa fac «minunatul pas» de a ma intoarce in Romania.

Totul a fost bine pana cand am intrat in Scoala de Agenti de Politie si m-am lovit de bataile de joc excesive venite din partea cadrelor, de uniforma rupta si pantalonii cu gauri in loc de buzunare, care mi-au fost oferiti. In prima luna in care am ajuns in Scoala de Agenti de Politie, ni s-a cerut sa intram in IPA obligatoriu, fiind nevoiti sa platim o suma de aproximativ 60 de lei. De mai multe ori ne-au fost ceruti banii pentru a cumpara vesela la cantina si pentru a repara defectele complexului scolar care pot spune cu certitudine ca nici pana acum nu au fost remediate.

In sala de sport poate sa iti «pice» din «intamplare» o bucata de tencuiala in cap, deoarece o scoala «europeana» prevede lucrul asta, din cate se pare. Totodata, pentru a sustine tragerile in poligon am fost nevoiti sa achizitionam fiecare clasa etichete pentru a lipi tintele, adica 25 de lei/clasa. Ne-a fost ceruta si suma de 13 lei, pentru a sustine proba sportiva de absolvire si 5 lei pentru «locul de parcare» al echipajului SMURD, care a supravegheat intreaga activitate, plus copierea xerox a cursurilor care a fost peste 100 lei de persoana”, continua povestea tanarul, intr-o postare facuta publica pe pagina Sindicatului Politistilor din Romania „Diamantul”.

Avand in vedere ca eram 300 de elevi, tin sa cred ca suma pe scoala depaseste un total de 70.000 de lei. Bani pentru care nici in ziua de azi nu avem siguranta ca au mers unde trebuia, deoarece nu ni s-a oferit niciodata o factura sau o chitanta pe sumele cotizate. Tin sa spun ca ingredientele folosite in mancarea pe care o serveam la cantina erau de cea mai penibila calitate posibila, in asa hal incat mai bine de jumatate dintre elevi nu mancau la cantina, deci peste 100 de kilograme de mancare erau aruncate zilnic.

(…)

Cand m-am vazut in acea incredibila ipostaza si am realizat ca toata munca si eforturile mele timp de un an, in scoala de politie, risca sa fie in zadar, am fost nevoit sa apelez la domnul Marius Barbulescu, lider al Sindicatului Politistilor «Mihai Viteazul», pentru a-i cere sprijin.

(…)

Pentru a se razbuna pe mine si a-mi taxa indrazneala de a apela la liderul de sindicat, domnul director, om «ambitios», fiind intr-o ipostaza negativa, a decis sa ma trimita la o examinare psihologica, pe motiv ca modul in care am scris adresa, i s-a parut a fi unul «agresiv», iar dansul s-a gandit, «citez»: «George, tu trebuie sa te examinezi psihologic, deoarece eu tie nu pot sa iti dau pistol, fiindca esti o persoana agresiva si maine-poimaine ma impusti.

Pana la urma nu am avut ce sa fac si a trebuit sa ma prezint la psihologul scolii ca sa fiu putin «examinat» de catre acesta, pentru linistea domnului director. Mare mi-a fost mirarea atunci cand tot de la el am aflat ca pe director l-a deranjat foarte tare faptul ca eu am apelat la Sindicatul «Mihai Viteazul» si nu felul in care m-am adresat in adresa pe care i-am inaintat-o, deoarece in niciun moment nu am fost agresiv. Desigur, pana la urma era unicul lucru pe care il mai puteau face impotriva mea, deoarece excluderea mea din examen nu era un lucru legal. Totusi am decis sa tac si sa trec peste toata bataia de joc.

Odata ce am terminat cu examenele si am absolvit scoala, am primit o pereche de pantaloni care nu erau de talia mea si nu intrau pe mine, o camasa cu insemne, o pereche de pantofi si cateva geci de politie cu care urma sa ma descurc urmatoarele saptamani pe teren. Am absolvit scoala pe 20 septembrie 2019, iar pe 1 octombrie 2019 a trebuit sa ma deplasez la IPJ Prahova unde eu, impreuna cu zeci de proaspeti absolventi, a trebuit sa ne cautam cazare in Ploiesti, deoarece ne-au plimbat o saptamana pana sa stim unde am fost repartizati.

Odata ajuns pe teren, m-am trezit intr-o sectie in care nu aveam caldura, toaleta si nici apa curenta unde sa ne spalam pe maini. Adica, daca mergeam la un caz de injunghiere si ma patam cu sange nu puteam sa beneficiez de o igiena normala pe care o gasesti in orice tara civilizata. Pe scurt, daca prin absurd eram eu mai «prost» si peste doua ore uitam ca m-am patat cu sange si nu am avut cu ce sa ma spal si imi rodeam unghiile, mai luam si o hepatita cadou.

Sa nu mai spun ca in 20 de zile nu ni s-a oferit nicio dotare, nici tomfa, nici catuse, nici spray iritant-lacrimogen, nici pistol, etc… dar sa avem in vedere ca am avut apeluri 112 cu scandaluri destul de grave, cu peste cinci persoane nervoase implicate, la care eu am fost nevoit sa merg cu mainile in buzunar si cu coada intre picioare, rugandu-ma sa nu fie recalcitranti faptuitorii, ca poate imi iau si bataie. Deci nimeni nu a fost interesat ca nu aveam echipament si dotare corespunzatoare si pur si simplu eram carne de tun.

Pana cand trebuie umiliti politistii? Pana cand sa se iasa in strazi cu pieptul dezvelit si cu centura goala pentru ca «nu sunt» bani de echipament? Doresc sa vad macar pentru colegii care au ramas in «afacerea voastra» o schimbare in bine, fiindca pentru mine nu va fi, pe mine de astazi m-ati pierdut… nu am de gand sa imi risc viata pentru voi!

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: