Cat de legala este folosirea imaginilor video impotriva angajatilor?!

Cat de legala este folosirea imaginilor video impotriva angajatilor?!

Odata cu aparitia Statutului politistilor de penitenciare, s-au infiintat si comisiile de disciplina, iar impotriva politistilor de penitenciare au inceput sa fie sesizate aceste comisii. Sefii folosesc, ca probe, imaginile stocate cu ajutorul camerelor de filmat din penitenciare. Cat este de legal?!

Legalitatea prelucrarii datele cu caracter personal ale angajatilor

Odata cu intrarea in vigoare a GDPR-ului, folosira datelor cu caracter personal ale cetateanului a fost restrictionata, inclusiv in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal in contextul relatiilor de munca.

Prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video la locul de munca (n.r. imaginile video) este legala numai daca si in masura in care aceasta este necesara exclusiv in vederea indeplinirii unei obligatii legale care ii revine angajatorului.

Camerele video folosite impotriva detinutilor sau a angajatilor?

Legea de executare a pedepselor stabileste clar ca penitenciarele dispun de mijloacele tehnice necesare doar pentru supravegherea si controlul perimetrelor, spatiilor interioare si cailor de acces. Legiutorul a avut in vedere ca mijloacele tehnice sa nu fie folosite pentru supraveghere si controlul angajatilor. Folosirea mijloacele tehnice (camerele de filmat) reprezinta o masura necesara doar pentru siguranta detineri, ci nu pentru monitorizarea angajatilor in scopul verificarii indeplinirii atributiilor profesionale de catre acestia.

Scopul folosirii camerelor video in penitenciar

Unul dintre principiile legate de prelucrarea datelor cu caracter personal este acela ca acestea sunt colectate in scopuri determinate, explicite si legitime si nu sunt prelucrate ulterior intr-un mod incompatibil cu aceste scopuri.

Asa cum am spus mai sus, scopul folosirii mijloacelor tehnice (camere video) in penitenciar este pentru siguranta penitenciarelor (totalitatea activitatilor desfasurate de administratia penitenciarului in vederea impunerii unor restrictii in ceea ce priveste detinutii), nu pentru angajati.

Masuri mai putin intruzive in viata privata a angajatului

Asadar, legea ar permite folosirea camerelor video impotriva angajatilor la comisiile de disciplina, daca administratia penitenciarului nu ar dispune de alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit de angajator, iar aceste forme mai putin intruzive nu si-ar dovedi anterior eficienta.

In concret, pentru a verifica un supraveghetor pe sectia de detinere, administratia penitenciarului are la dispozitie urmatoarele forme mai putin intruzive in viata lui privata: controale efectuate de catre: director, director adjunct, sef serviciu regim penitenciar, sef de sectie, sef de tura, ofiter intructor. Iata! 6 (sase) modalitati de verificare legala a subordonatilor. La ce mai este necesara supravegherea video a unui angajat? Doar pentru a abuza cate un sef de ea?!

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: