Detinutii devin infractori chiar si in spatele gratiilor

Detinutii devin infractori chiar si in spatele gratiilor

Opinia publica trebuie sa cunoasca felul muncii politistului de penitenciare. Dupa ce este condamnat, infractorul este incarcerat intr-un penitenciar, unde: ori isi ispaseste pedeapsa in liniste, ori, de cele mai multe ori, devine agresiv, indisciplinat sau savarseste alte infractiuni.

18 drepturi, 12 obligatii

Se spune ca orice drept, are in corelatie o obligatie. In cazul detinutilor acest principiu nu functioneaza. Detinutii au mai multe drepturi decat obligatii. Legea executarii pedepselor le ofera infractorilor 18 drepturi si numai 12 obligatii. De cele mai multe ori, in practica, detinutii isi aroga mult mai multe drepturi: dreptul de a fi violenti, dreptul de a agresa fizic si verbal politistii de penitenciare, dreptul de a nu se supune dispozitiilor date de administratia penitenciarului etc.

1 ultraj la 2 zile

Frecventa ultrajelor DECLARATE a crescut simtitor. In penitenciare, un politist de penitenciare este agresat fizic sau verbal o data la doua zile. Sunt sesizate organele competente, insa masurile luate de catre acestea lasa de dorit. Clasarea cauzei este la ordinea zilei. Motivul neoficial este cunoscut: „Nu lucram la manastirea de maici.” Solutiile organelor penale incurajeaza detinutii la savarsirea altor infractiuni de violenta.

Incendierea si distrugerea camerelor de detinere sunt des intalnite

Incendierea si distrugerea bunurilor apartinand penitenciarului sunt des intalnite in mediul carceral. Sunt actiuni la care recurg infractorii atunci cand nu le convine cate o masura luata impotriva lor de catre administratia locului de detinere. Si in acest caz, politistii de penitenciare sesizeaza organele de cercetare penala, insa, ca si in cazul ultrajelor, in cea mai mare parte parchetul competent claseaza cauza. Statului ii revine sarcina sa acopere pagubele produse de detinuti. Din banii publici…

Comportamentul detinutilor afecteaza sanatatea politistilor de penitenciare

Majoritatea politistilor care lucreaza in contact direct cu detinutii, constransi sa suporte reactiile violente ale acestora, sufera de boli degenerative grave cum ar fi afectiunile cardiovasculare, neurospihiatrice sau locomotorii.

O statistica mai veche (2018), publicata chiar de site-ul nostru penitenciare.info  ne arata principalele boli de care sufera politistii de penitenciare.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

4 gânduri despre „Detinutii devin infractori chiar si in spatele gratiilor

  1. Se tot vorbește de drepturile omului și cum sunt acești deținuți nedreptățiți.
    Se cauta și se implementează soluții și legi doar în favoarea infractorilor. Noi, cei care muncim pe secții cu acești infractori suntem obligați sa lăsăm capul jos când hotul ridica vocea, suntem obligați sa le vorbim frumos în timp ce hotul ne ia tot neamul la înjurat.
    Directorii unităților se mira cum sa te prindă în offside, cum sa te tragă de urechi la cea mai mica greșeală. Se cheltuie sume enorme pentru hoți, în schimb când unul din noi cere nu mai mult decât un săpun și un prosop de hârtie ii se spune sa vina cu ele de acasă. Mi-e scârbă de jigodiile ce ne conduc.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Și aici, în acest articol nici nu ati pomenit despre hartuirea cadrelor din penitenciar, in special cei care sunt mai rigurosi in executarea serviciului, cu reclamații si sesizari de la conducerea penitenciarului, la ANP, la parchet și cam peste tot unde aceștia pot reclama sau sesiza ceva.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: