Acordarea sporurilor pentru conditii grele si vatamatoare in perioada concediului de odihna este obligatorie, a decis instanta de judecata. In ciuda faptului ca sporul are un caracter variabil, acest lucru nu schimba natura sporului, acesta nefiind unul temporar.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a concluzionat:
Hotararea CJUE din 15 septembrie 2011, a fost aceea ca indemnizatia de concediu trebuie sa fie calculata astfel incat sa corespunda remuneratiei obisnuite a lucratorului.
In situatia in care valoarea remuneratiei variaza, lucratorul are dreptul la o indemnizatie de concediu care si corespunda venitului sau mediu. Calcularea acestei remuneratii medii trebuie sa se faca in temeiul unei perioade de referinta reprezentative.
La calcularea acestei remuneratii medii se vor lua in considerare atat sporurile care ii revin lucratorului in mod normal ca parte a remuneratiei, cat si limitarile pentru limite anuale ori alte limite prevazute pentru volumul de munca sau perioada de lucru in care lucratorul poate exercita o astfel de activitate remunerata prin acordarea unui spor.
Prevedrile din hotararile CJUE au prioritate fata de prevederile nationale
Avand in vedere aplicabilitatea cu prioritate a prevederilor hotararii CJUE fata de prevederile nationale, se apreciaza ca angajatilor trebuie sa li se acorde, in perioada de concediu de odihna, o mediei anuala a cuantumului sporurilor care li s-au acordat pentru conditii vatamatoare si grele de munca, pe parcursul anului aferent concediului de odihna.
Angajatorul invoca temporaritatea sporului pentru a nu-l acorda
Pentru a nu fi incluse in indemnizatia de concediu, sporurile ar trebui sa aiba caracter temporar, ceea ce nu este cazul sporurilor pentru conditii grele si vatamatoare, care au caracter permanent, ci nu temporar, chiar daca sunt stabilite in considerarea unor conditii specifice de munca.
Dreptul angajatilor de a beneficia de includerea acestor sporuri in indemnizatia de concediu exista atat timp cat ele au fost incluse in indemnizatia primita pentru perioada de lucru efectiv.
Astfel, intrucat angajatii lucreaza un an de zile si realizeaza un venit mediu lunar cu caracter de continuitate, conform CJUE rezulta ca sunt indreptatiti ca si in perioada de concediu de odihna, dupa un an de munca, sa beneficieze de un venit care sa nu fie diminuat.
In concluzie, este obligatoriu sa li se acorde angajatilor, in perioada concediului de odihna, o medie a veniturilor realizate din sporurile care le-au fost platite in cursul unui an calendaristic.
Buna ziua, unde pot gasi aceasta hotarare? Aveti un link cumva? Multumesc
ApreciazăApreciază
O am in format PDF. Este a colegilor de la Penitenciarul Targu Mures.
ApreciazăApreciază
Daca va dau o adresa de email, cu rugamintea sa mi-o trimiteti si mie, se poate?
ApreciazăApreciază
După ce vorbesc cu titularul, da.
ApreciazăApreciază