Efectele DZU. Obligatii fara drepturi

Efectele DZU. Obligatii fara drepturi

Decizia de zi pe unitate (DZU) reprezinta un act (NU! administrativ in opinia ANP) prin care directorul unitatii stabileste atributii personalului din subordine. DZU naste doar obligatii, nu si drepturi persoanelor insarcinate cu atributii prin DZU.

Schimbari de functii prin DZU

In practica, directorii modifica raporturile de serviciu ale subordonatilor prin DZU, atunci cand ii schimba dintr-o functie in alta prin DZU, chiar si fara acordul acestora.

Desi legea (statutul) prevede in mod expres care sunt conditiile de schimbare a functiei, fara acordul angajatului, in practica penitenciara exista nenumarate cazuri in care directorii stabilesc angajatilor, prin DZU, atributiile unei alte functii.

Aceasta practica contravine legii, atata timp cat angajatul nu isi da acordul. Asadar aceasta modalitate este ilegala si in mod abuziv folosita.

DZU genereaza numai obligatii, nu si drepturi

DZU genereaza numai obligatii persoanelor insarcinate cu atriibutiile altei functii, fara a le conferi acestora si drepturile functiei in care sunt „numiti prin DZU”. In practica, avem nenumatare cazuri in care agenti si ofiteri sunt „numiti prin DZU” sa indeplineasca sarcinile unor functii, chiar si de conducere, fara a fi platiti pentru munca desfasurata.

Instantele de judecata au stabilit ca DZU este act administrativ, in cazul in care functia in care angajatul este „numit prin DZU” este vacanta sau temporar vacanta si au obligat angajatorul sa plateasca si drepturile salariale.

ANP fara solutii la „numirea prin DZU”

Pana in prezent Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu a gasit o solutie astfel incat angajatii „numiti prin DZU” sa indeplineasca sarciniile altor functii decat celee pe care sunt incadrati sa beneficieze, pe langa obligatii, si de drepturile (salariale) aferente.

ANP considera ca situatia „numirii prin DZU” trebuie sa fie una exceptionala, iar solutia pentru ca angajatul sa poata beneficia si de dpreturi, pe langa obligatii, ar fi una legislativa. Cine sa o faca?!

P.S.

„Numit prin DZU” este o expresie folosita in mediul penitenciar, atunci cand directorul stabileste personalului din subordine sarcinile altei functii, altele decat cele din fisa postului in care este incadrat acesta.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Efectele DZU. Obligatii fara drepturi

  1. Și noi daca avem o anumită funcție si nu vrem sa fim numiți prin DZU cum putem sa refuzăm, in cazul meu de aproape un an sunt mutat pe DZU de colo colo pentru ca asa vrea un anumit șef. Am făcut cerere sa fiu dat pe funcție și mi-a fost refuzată. Ce căi de atac avem?

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: