Seful penitenciarelor s-a ales cu o noua plangere penala pentru abuz in serviciu

(VIDEO) Sa nu cumva sa te lovesti, Dobrica, Dobrica!

Impotriva cunoscutului „farniente” cu aere de „doctrinar” in „ale puscariilor”, Marian Dobrica – directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a formulat o noua plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Incompetenta bate frica, iar ambele bat la usa directorului general al ANP

Incompetent fiind si, totodata, fricos, Marian Dobrica si-a delegat, de teama raspundrii, aproximativ toate sarcinile de serviciu catre subalternii sai. Mai trebuie sa-si delege sarcina de „barbat” de casa. Oricum, la cat e de fricos, nu ii foloseste, mai ales pe plaiurile sloboziene. Delegarea de competenta a condus la incalcari grave ale legilor in sistemul penitenciar.

Incompetenta si frica de raspundere au condus la vatamarea intereselor unui angajat al Penitenciarului Vaslui, drept pentru care FSANP s-a autosesizat si a formulat o plangere penala pe numele lui Marian Dobrica.

Marian Dobrica acuzat de abuz in serviciu

Marian Dobrica este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca, in mod ilegal si abuziv, in calitatea sa de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), nu a dispus transferul unor detinuti din Penitenciarul Vaslui in alte unitati ale sistemului penitenciar, fapt ce a condus la cazarea acestora in conditii inumane si degradante, situatie care a afectat in mod direct un sef de sectie al Penitenciarului Vaslui, incalcand astfel prevederile art. 48, alin 8 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Plangere penala Marian Dobrica masuri abuzive impotriva unui angajat Plangere penala – Marian Dobrica masuri abuzive impotriva unui angajat

In fapt:

In octombrie 2017, Marian Dobrica – directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in mod abuziv si ilegal, a sanctionat-o pe doamna subcomisar de penitenciare Ramona Gabara (sef sectie la Penitenciarul Vaslui) cu mustrare scrisa pentru savarsirea unor abateri disciplinare pentru care nu s-a facut vinovata.

Marian Dobrica a dorit un „tap ispasitor” pentru greselile pe care le-a facut in calitate de director general al ANP. In acest caz nu i-a mers.

Subalternii lui Dobrica controleaza greselile acestuia

In urma unui control tematic efectuat de catre Directia Inspectie Penitenciara (DIP) la Penitenciarului Vaslui, doamnei subcomisar de penitenciare Ramona Gabara i s-a reprosat ca nu a gestionat corespunzator situatia paturilor pentru detinuti, desi aceasta a depus toate diligentele pentru a evita evenimentul negativ.

Astfel, in urma controlului efectuat de ANP la Penitenciarul Vaslui, s-a concluzionat ca „administratia locului de detinere, desi dispune de resurse logistice asigurarii patului individual pentru fiecare detinut, cu buna stiinta continua in a aplica rele tratamente unor persoane custodiate, in intelesul art. 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului”.

Dobrica a sesizat Parchetul pentru neglijenta in serviciu, precum si comisia de disciplina din cadrul ANP

Astfel, fata de neregulile constatate de inspectorii DIP s-au dispus mai multe masuri printre care sesizarea comisiei de disciplina a carei activitate s-a soldat cu sanctionarea doamnei subcomisar Ramona Gabara, cat si sesizarea in rem a Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui pentru neglijenta in serviciu.

Decizia de sanctionare anulata in instanta. Parchetul a clasat sesizarea.

Comisia de disciplina din ANP a gasit-o vinovata de sefa de sectie. In decizia de sanctionare, doamnei subcomisar de penitenciare Ramona Gabara, Marian Dobrica i s-a retinut ca „in calitate de sef de sectie, nu a depus diligentele necesare asigurarii patului individual fiecarui detinut si nu a dispus masuri necesare de asigurare a patului individual fiecarui detinut din unitate nici dupa efectuarea controlului, aducerea la cunostinta a situatiei, precum si a solutiilor aplicabile”.

Conform legii, Marian Dobrica trebuia sa transfere detinutii in alte penitenciare

Conform procedurilor in vigoare, Penitenciarul Vaslui l-a informat pe directorul general al ANP, Marian Dobrica, in vederea transferarii persoanelor condamnate in alte penitenciare.

Directorul general al ANP este cel care stabileste daca transferul se impune, cu precizarea penitenciarului in care se transfera a persoanele condamnate.

In cazul de fata, Penitenciarul Vaslui, anterior controlului efectuat, inaintase adrese catre conducerea ANP prin care a solicitat ANP transferul unui numar de 40 detinuti din regimul deschis.

20 de note de informare catre ANP, 0 raspunsuri concrete

Desi cunostea situatia supraaglomerarii de la Penitenciarul Vaslui, directorul general al ANP, Marian Dobrica, a aprobat doar 9 solicitari.

In mod sistematic administratia Penitenciarului Vaslui a intocmit note de informare catre ANP (cel putin 20 de astfel de note au fost intocmite de doamna subcomisar de penitenciare Ramona Gabara) in care s-a prezentat situatia supraaglomerarii din penitenciar, atragand atenta asupra faptului ca Penitenciarul Vaslui se afla in situatia de a nu mai putea asigura fiecarui detinut pat individual.

Raspunsurile ANP nu au continut nicio dispozitie sau masura pentru inlaturarea acestui fenomen.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

7 gânduri despre „Seful penitenciarelor s-a ales cu o noua plangere penala pentru abuz in serviciu

 1. Dece nu îl ardeti la portofel
  Adică doamna a platit un avocat zic și eu
  Acum Penitenciar Vaslui sau ANP plateste cheltuielile de judecată
  Sesizat TT pentru paguba și implicit Comisia de cercetare administrativă. Dobrică plateste dacă e gasit vinovat
  In paralel sesizati comisia de disciplină MJ pentru neindeplinire obligații fisa post și rog, necunoaștere legi, etc.
  Ținem aproape

  Apreciază

 2. DG – a uitat oare?
  să sesizeze Parchetul si împotriva celor din conducerea P Iasi pt infractiunile săvarsite de accestia în perioada 2017-2018.
  S au poate nu a făcut asta din cauză că în 2018 a fost un personaj trimis de ANP director la IASI!

  Apreciază

  1. Daca ANP-ul „a uitat” poate fi sesizat parchetul de catre sindicate sau federatie. De ce nu se fac?

   Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: