Directorii de penitenciare au obligatia de a acorda angajatilor, saptamanal, in timpul programului de munca, doua ore de pregatire fizica, pentru mentinerea starii de sanatate si dezvoltarea fizica generala a acestora. Directorii de penitenciare omit cu intentie sa duca la indeplinire aceasta obligatie pentru lucratorii din sectorul operativ (plutoane).

Exista directori care au gasit o modalitate de a acorda doua ore angajatilor de la plutoane pentru a-si exercita acest drept. Felicitari acestora! Insa exista si directori ingusti, optuzi, lipsiti de viziune care nu isi indeplinesc aceasta obligatie chiar daca exista un ordin al ministrului care stabileste respectiva obligatie.

Cum spuneam, sunt directori printre directori. Cineva trebuie sa monitorizeze respectarea obligatiilor. Insa, cine?

Federatia Sindicatelor din Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) atrage atentia ca va lua masuri impotriva directorilor care incalca prevederile actului normativ:

Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2855/C din 29 octombrie 2004 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si desfasurarea pregatirii profesionale a functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare prevede la:

“ART. 27
Pregatirea fizica se desfasoara pe parcursul intregului an de pregatire, doua ore saptamanal, in timpul programului de munca, sub indrumarea unui functionar public desemnat de conducerea unitatii, si are ca obiectiv dezvoltarea fizica generala, intarirea si mentinerea starii de sanatate a intregului personal.”