Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a demonstrat ca este impotriva agentilor de penitenciare. Statutul politistului de penitenciare, in forma de proiect initiata de Tudorel Toader, interzice agentilor sa devina ofiteri.

Ministrul Justitiei, introduce prevederi in Proiectul de Statut al politistului de penitenciare care restrang drepturile agentilor de a promova in functii de ofiteri, deoarece Proiectul in forma Toader, contine articole capcana care fac practic imposibila promovarea agentilor.

Asadar, in Proiect sunt introduse articole care se contrazic si fac imposibila o avansare in cariera a agentilor de penitenciare. La functiile de executie agentii pot candida doar in categorie. Practic dispare avansarea. La functiile de conducere se pun atat de multe conditii de vechime in specialitatea studiilor, incat agentii nu mai pot candida.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a promovat propriile modificari la Proiectul de Statut in varianta Toader, care sa vina in sprijinul tuturor angajatilor din penitenciare si care sa acorde posibilitatea agentilor de a avansa in cariera profesionala si sa devina ofiteri.

Specialistii din Ministerul Justitiei (MJ) si din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sunt de aceeasi parere cu FSANP, practic, insa, nu au curajul sa-l contrazica pe Tudorel Toader si accepta in tacere Statutul varianta Toader.