Se anunta proteste ale angajatilor din Penitenciarele: Craiova, Pelendava, Giurgiu, Slobozia si Galati

Se anunta proteste ale angajatilor din Penitenciarele: Craiova, Pelendava, Giurgiu, Slobozia si Galati

Angajatii din Penitenciarele: Craiova, Pelendava, Giurgiu, Slobozia si Galati, membri ai sindicatelor afiliate la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), protesteaza joi, 27 septembrie 2018, in fata unitatilor penitenciare.

Ei au anuntat ca daca in urma acestor actiuni de protest in strada autoritatile nu vor reactiona, vor lua in calcul blocarea activitatii penitenciarelor, urmare a refuzului acestora de a lucra in conditiile oferite de angajator referitoare la siguranta personala si respectarea standardelor de personal in raport cu misiunile de indeplinit.

In data de 3 octombrie 2018, urmeaza un miting de protest in fata Ministerului Justitiei (MJ), pentru a aduce in atentia ministrului Tudorel Toader urmatoarele probleme, legate de:

  • conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
  • plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant.
  • stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este ilegal imputernicit de 3 luni.
  • eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
  • aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament.
  • incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
  • plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

 

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: