Numarul mare de deficiente constatate de inspectorii Directiei Inspectie Penitenciare din Administratia Nationala a Penitenciarelor (DIP-ANP), identificate cu ocazia controalelor, indica o problema sistemica deosebit de grava, ce a fost in mod nepermis ignorata sau minimalizata de directorul general al ANP, Marian Dobrica.

Problemele din unitatile penitenciare au fost – voit sau nu – ignorate vreme de aproximativ doi ani de conducerea ANP. Chiar daca erau identificate de inspectorii DIP-ANP, fiind legate, in mare parte, de interpretarea incorecta a actelor normative, ori de modul defectuos al managerierii resursei umane, Marian Dobrica le-a tolerat si totoadata incurajat prin neluarea masurilor legale care se impun, practicand tactica ilegala a “Atentionarilor”, cu efect devastator asupra sistemului penitenciar.

Insistenta controalelor pe anumiti directori de penitenciare, impotriva carora au fost sesizate comisia de disciplina ori organele judiciare, in antiteza cu intangibilitatea altora, precum si celebra replica a lui Marian Dobrica (“Si eu ce sa le fac?”), denota ca Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) aplica dubla masura in aplicarea legii.

In ultimii doi ani, avem directori de unitati penitenciare cu sute de deficiente constatate, inclusiv fapte de corutie, fara a fi sesizate impotriva acestora comisia de disciplina sau organele de urmarire penala.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) va fi o institutie puternica doar daca va avea un conducator puternic, intransigent. La momentul actual Aparatul Central se conduce dupa legea inertiei. Imaginea acestei institutii este in cadere libera, fiind condusa de un les ambulant care nu are capacitatea de a zari orizontul, pentru ca nimeni nu-l mai intelege si nici nu-l mai respecta.