Diversiune?!

(i)Evaluare dupa bunul plac

In contextul miscarilor de protest, generate de Federatia Sindicatelor din Adminsitratia Natioala a Penitenciarelor (FSANP), ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marian Dobrica, creeaza o diversiune, pentru a deturna eforturile membrilor de sindicat ai FSANP. 

Inca de anul trecut plata orelor suplimentare a fost pe lista revendicarilor FSANP. Membrii de sindicat FSANP, alaturi de politisti, au protestat in strada pentru plata orelor suplimentare. Ba mai mult, membrii Sindicatului Megas din Penitenciarul Vaslui au adus ministrul Justitiei la fata locului, acolo unde deficitul de personal a fost atat de mare, incat orele suplimentare depaseau orice imaginatie. (Geneza platii orelor suplimentare).

In urma protestelor, sindicatele a obtinut o exceptie la plata orelor suplimentare pentru politie si penitenciare. In Parlament, la dezbateri, a fost doar Sorin Dumitrascu (FSANP), impreuna cu Dumitru Coarna (FSNPPC), singuri luptandu-se cu tupeul grupului de politicieni. Unde era Dobrica si Toader in acele momente?!

La inceputul lunii iulie 2018, la discutiile privind aplicarea legii salarizarii, FSANP a avut o disputa cu MJ si ANP in legatura cu prevederea introdusa ilegal, referitoare la plata celor doua majorari (ore suplimentare si sambete, duminici si sarbatori legale) si in legatura cu deficientele programului de pontare.

La acel moment Marian Dobrica era impotriva propunerilor FSANP, iar Tudorel Toader l-a sustinut, rezultatul fiind aprobarea OMJ nr. 2721/2018 privind conditiile de acordare a majorarii de 75% din salariul de functie pentru munca suplimentara prestata incepand cu 1 aprilie 2018 peste programul normal de lucru de catre functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care contine articolul nr. 13, alin 2, pe care FSANP l-a contestat, recent depunand actiunea in instanta, dupa ce au fost facute formalitatile prealabile.

ART. 13, alin (2) din OMJ 2721/2018 „Drepturile acordate pentru munca prestata in zilele prevazute la alin. (1) si drepturile reglementate pentru munca suplimentara in conditiile prezentului ordin nu se pot cumula pentru aceeasi munca prestata.”

Problemele din aplicatia de pontaj, cele pe care FSANP le-a sesizat, au fost date uitarii in mod intentionat de catre Marian Dobrica, insa, acum, revin si, asa cum a semnalat FSANP, acum cateva luni, aduc atingere drepturilor salariale ale angajatilor.

Ca din seinin, directorul general Marian Dobrica se hotaraste sa ceara lamuriri, tot ca din senin, insa, apare o adresa a Ministerului Justitiei, „cu titlu de opinie de recomandare”, care face o recenzie a legislatiei in materie salariala si spune, in esenta, ceea ce deja stim cu totii:

1. ore suplimentare se platesc cu o majorare de 75%, 
2. sambetele, duminicile si sarbatorile legale se platesc cu o majorare de 75%,  
3. MJ si ANP ramane pe pozitie in legatura cu plata simultana a celor 2 drepturi (desi cele doua drepturi salariale nu se exclud reciproc).

Ei bine, zarva mare! Nu pentru ca Tudorel Toader si Marian Dobrica ne frustreaza de plata banilor pentru o parte dintre orele suplimentare prin acel art. 13 alin. 2, ci pentru ca ANP – DEA n-ar plati 75% peste recuperarea orelor suplimentare, ceea ce nu este prevazut de lege, oricat ne-am dori asta.

Alternativa legala este compensare sau 175%, nu compensare + 75%. Repet, sunt probleme cu pontajul, noi le tot sesizam de ceva timp, insa pana recent ANP n-a fost deloc interesat.

Avand in vedere cele de mai sus imi permit sa suspectez o diversiune.

Suntem in toiul protestelor, iar doua dintre revendicari FSANP sunt legate de plata orelor suplimentare (a orelor restante si plata corecta a acestroa pentru viitor). Cum se face ca ANP accepta incalcarea legii salarizarii, prin introducerea in OMJ nr. 2721/2018 a art. 13, alin. 2, in schimb Marian Dobrica si Tudorel Toader nu reactioneaza la solicitarile FSANP legate de acest subiect?!

Intreb, deci: E posibil sa fie o diversiune? Cum se face ca FSANP semnaleaza problema platii orelor suplimentare inca din luna aprilie 2018, inclsiv in mass-media si protesteaza pe tema orelor suplimentare, iar ANP si MJ lanseaza un pseudo-conflict, chiar acum, in miezul protestelor FSANP?

PS. Luand in calcul problemele privind plata orelor suplimentare ale angajatilor din penitenciare, FSANP a solicitat ANP, azi (06 septembrie 2018), o intalnire urgenta, in vederea asigurarii unui cardru corect de aplicare a legislatiei salarizarii angajatilor din penitenciare, fara a produce prejudicii materiale acestora.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

3 gânduri despre „Diversiune?!

  1. Eu propun sa incepeti demersurile de sesizare a parchetului impotriva lui Dobrica pentru abuz in serviciu si furt. Acuzatii sunt suficiente, nu va limitati doar la imputernicire 6 luni si 6 luni. Nu ignorati deciziile abuzive, ca a luat multe. De asemenea va rog sa sesizati si Organizatia Internationala a Muncii de pe linga ONU. Daca nu reusim la noi in tara sa obtinem dreptatea macar altii sa analizeze situatia si legislatia. Poate vor reusi sa puna presiune pe MJ.

    Apreciază

  2. Eu propun sa nu mai respectam calendarul protestelor si sa inaintam direct la ultimul punct (sa nu mai intram in serviciu). Prea isi bat joc de noi! Am ramas prostii pristilor! Valoarea echiparii la nivel de acum cativa ani, salarizarea necorespunzătoare comparativ cu ceilalti bugetari (vezi politia locala), orele suplimentare, conditiile de munca, etc! Vorbim prea mult, parerea mea. Tre’ sa ne cerem drepturule in alt mod, mai convingator!!! Suntem prea… „soft” pentru tupeul lor!

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: