Distrugerea de bunuri, o moda printre detinuti

Distrugerea de bunuri, o moda printre detinuti

In sistemul penitenciar, distrugerea de bunuri a devenit o moda printre detinuti. In fiecare zi detinutii distrug bunuri apartinand administratiei locului de detinere. Trecand peste „maculatura” intocmita de catre angajati, detinutilor nu li se intampla mare lucru, fapt ce incurajeaza acest fenomen.

Pe langa ultraje, a caror frecventa este de aproximativ unul la doua zile, distrugerea de bunuri apartinand penitenciarului se intampla aproape in fiecare zi. Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a pus pe lista problemelor de discutat cu Ministerul Justitiei (MJ) si Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), in cadrul sedintelor comisiilor mixte, problema ultrajelor. Incet se vor gasi si solutii, dar nu cu impotentii Toader ori Dobrica.

Problema distrugerii de bunuri este una care ar trebui analizata la nivelul MJ si ANP pentru ca a devenit o „ocupatie” zilnica a detinutilor si ar trebui eliminata. Pe langa rapoartele de incident, administratia sesizeaza si organele penale, insa nu de putine ori procurorii claseaza sesizarile, incurajand acest fenomen.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

5 gânduri despre „Distrugerea de bunuri, o moda printre detinuti

 1. Daca imi dai sa am grija de un ou o voi face fara a avea nevoie sa cunosc reguli legi… mai nou „curentul” (de aer)bate fara o directie precisa azi se cere sa fim mai fermi in aplicarea regulamentelor si normelor specifice mediului penitenciar , maine suntem mustrati ca ,noi , suntem devina ca detinutul ne ia in pola familia de la gandacul de bucatarui pana la nepotii neconceputi inca, sau ca nu avem un limbaj corespunzator fata de domnul detinut care nu cunoaste mai mult de 2 propozitii fornate in mare parte din pola mea si pi… lui mama … adica daca ii spui mau dute in plm si lasa ma sa imi aud gandurile … ai adus atingere demnitatii lui umane , … cand in sedinte se lovesc chiar cei ce aplica cu strictete regulamentele cei cu experienta vorba aia in cei ce detinutii ii stiu de „jupan” ce sa te mai astepti ? Sa spuna hotucul pe cine vrea pe sectie ? In situatia data, cand domnul detinut tomberonist ce nu are nicu praful de pe „card” daca sparge ceva te astepti sa spuna „al’mai mare’ ca tu esti devina ca supraveghetor … fierbe … cel putin la noi fierbe ,tensiunea dintre o conducere ce ia apararea detinutilor cu orice ocazie si o parte din operativ care lucreaza direct cu detinutii …. cand conducerea unei unitati apleaca urechea la vrajala „hotului” si la vrajala agentului care face orice numai sa nu lucreze……

  Apreciază

 2. Consider ca este regretabil ca abia acum cineva scrie despre ceea ce fac detinutii in timpul executarii pedepsei lor cu inchisoarea. Abia acum cineva scrie despre distrugerile de bunuri pe care le provoaca ,,bietii,, detinuti in inchisorile patriei. Dar detinutii savarsesc mult mai multe abateri decat niste distrugeri de bunuri ale patrimoniului unitatilor de penitenciare.
  Detinutii beau, si fumeaza iarba, iar noi, cu muntele de maculatura folosita, ne trezim ori ca judecatorul ii da dreptate, ori daca nu-i da dreptate, se duce in instanta contestand sanctiunile comisiei, ori decizia judecatorului, si asa ajunge sa se judece ,,domnu,, hot cateva luni pana se libereaza, iar sanctiunea nu-si face efectul. Dar ,,domnu,, hot nu numai asta face. El injura cadrele, la general, asa, sa inteleaga doar tovarasii lui de mandat, pentru amuzamentul acestora, , el nu se supune perchezitiei cand mai are 2 – 3 zile pana la liberare, ca oricum nimeni nu mai are ce sa-i faca, face ,,bahaos,, cu toate cadrele cu care intra in contact, in fata celorlalti tovarasi de mandat pentru impresie, facand tot felul de reprosuri pentru nu stiu ce pastila care nu i s-a dat in urma cu 3 ani, mareste volumul la televizor ca de, el se libereaza peste 3 zile, incalcand programul de zi/ programul de seara, buseste telefonul de pe sectie sau ii desprinde receptorul, ca de, are bani in cont, dar o face in prezenta celorlalti detinuti ca sa-l vada ce ,,smecher,, este, intra la misto in refuz de hrana, pentru 2 – 3 ore, apoi, iese, ca de, legea ii permite, si face asta de 4-5 ori pe zi, apropo, de refuz hrana, unii refuza sa li se ia glicemia, iar dupa ce-l scoti din RH cu proces verbal, in secunda doi, iti da hartie ca el intra din nou in refuz de hrana. Unora , cand le faci raport de incident pentru abaterea savarsita, isi iau lumea in cap, comit cu intentie si mai multe abateri disciplinare, pe motiv ca oricum nu mai au nimic de pierdut, si cateva luni, pana cand administratia / judecatorul/ instanta reuseste sa-i schimbe regimul , face de toate , sparge, injura, nu se supune dispozitiilor, fumeaza iarba, iti cere tigari, amenintand ca rupe usa, rupe vizeta, sparge geamurile, disloca paturile, minjeste cu fecale usa sau isi face nevoile in mijlocul camerei (cand este singur in camera). Si toate astea, intr-o inchisoare cu regim semideschis si deschis. Bravo noua ! Nu ai grupa, nu ai personal de interventie, nu ai nimic. Doar supraveghetor, sef de tura si cand are timp, mai vine si seful de schimb. Astia suntem si astia trebuie sa tinem sub control ,,ingerasi,, de semideschis sau deschis. Poate va citi aceste randuri si cineva care lucreaza la puscarie si va intelege ca realitatea de dincolo de PC2 , despre detinuti de la semideschis sau deschis, este cu totul alta, si ca in afara orelor de program, cand ,,domnul,, detinut stie ca personalul este redus, incepe sa-si faca figuratia stiind ca legea este de partea lui, ca aceasta ii permite, iar ,,militienii,, trebuie sa-l suporte pentru ca nu au ce sa-i faca. Apreciez legea 254, dar si noi ar trebui sa avem parghii pentru a-i inlatura pe cei care nu merita sa execute pedeapsa inchisorii in regim semideschi sau deschis.Cu respect.

  Apreciază

   1. Dupa opinia mea, siguranta personalului care lucreaza cu detinutii, are legatura si cu autoritatea pe care o exercita acesta asupra ,,domnilor,, detinuti. Daca legea nu ne confera aceasta autoritate (sau asa considera ea ca ne confera aceasta autoritate), atunci si siguranta noastra este diminuata si implicit este afectata si siguranta penitenciarului. M-as bucura daca pe aceasta teorie, daca o considerati verosimila, ati putea avea in vedere simplificarea procedurii de schimbare a regimului de executate, ca cei care comit abateri disciplinare sa execute pedeapsa cu inchisoarea acolo unde merita, dupa conduita fiecaruia. Ma adresez dumneavoastra deoarece unul, doi, zece, douazeci de supraveghetori nu pot aduce astfel de schimbari legislative, iar daca ne adresam conducerii, raspunsul este ca asa prevede legea. Realitatea insa arata altfel si din aceasta cauza trebuie aduse lucrurile acestea in echilibru. Cu respect.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: