In sistemul penitenciar, distrugerea de bunuri a devenit o moda printre detinuti. In fiecare zi detinutii distrug bunuri apartinand administratiei locului de detinere. Trecand peste “maculatura” intocmita de catre angajati, detinutilor nu li se intampla mare lucru, fapt ce incurajeaza acest fenomen.

Pe langa ultraje, a caror frecventa este de aproximativ unul la doua zile, distrugerea de bunuri apartinand penitenciarului se intampla aproape in fiecare zi. Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a pus pe lista problemelor de discutat cu Ministerul Justitiei (MJ) si Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), in cadrul sedintelor comisiilor mixte, problema ultrajelor. Incet se vor gasi si solutii, dar nu cu impotentii Toader ori Dobrica.

Problema distrugerii de bunuri este una care ar trebui analizata la nivelul MJ si ANP pentru ca a devenit o “ocupatie” zilnica a detinutilor si ar trebui eliminata. Pe langa rapoartele de incident, administratia sesizeaza si organele penale, insa nu de putine ori procurorii claseaza sesizarile, incurajand acest fenomen.