Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat Adminitratiei Nationale Penitenciarelor (ANP) o informare privind planificarea ocuparii posturilor vacante si demararea ocuparii posturilor vacante, astfel incat sa se elimine deficitul de personal.

Legislatia actuala nu permite scoaterea la concurs a posturilor vacante, decat daca sunt respectate anumite limitari bugetare. Exceptia care a fost adusa legislatie pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor este aceea ca se pot scoate la concurs posturi cu incadrare in bugetul aprobat, insa sindicatele solicita suplimetarea bugetului, cu ocazia viitoarei rectificari.

ANP se lauda ca a facut o analiza la nivel de sistem (n.b. Ma-ndoiesc!), in care a fost luat in calcul personalul care pleaca din sistem si au fost stabilite ca domenii prioritare de ocupare a posturilor vacante domeniile: medical, economic si IT.

Astfel, fara un acces masiv, din sursa externa, a unor noi angajati, care sa vizeze strict penitenciarele cu deficit mare de personal (e.g. Penitenciarul Dr. Tr. Severin, Penitenciarul Vaslui), problema lipsei de personal nu poate fi solutionata.