Cartel ALFA | Dialogul Social – retrogradat la cel mai de jos nivel

Cartel ALFA | Dialogul Social - retrogradat la cel mai de jos nivel

Confederatia Nationala Sindicala ”Cartel ALFA” a trimis prim-ministrului Romaniei, Viorica Dancila o solicitare cu tema ”Dialogul Social – retrogradat la cel mai de jos nivel al structurii organizatorice din Ministerul Muncii si Justitiei Sociale”, prin care atentioneaza Guvernul pentru modul in care dialogheaza cu organizatiile sindicale.

Catre: Guvernul Romaniei
Doamnei Prim-ministru Vasilica-Viorica DANCILA

Doamna Prim-ministru,
In schema guvernului, activitatea de coordonare a Dialogului Social a trecut in ultima vreme prin transformari succesive. Din directie de specialitate in subordinea Ministerului Muncii a fost transformat in cursul anului 2017 in Minister, apoi din nou in directie de specialitate in cadrul Ministerului Muncii.

Proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (https://goo.gl/k1WLPC) retrogradeaza Dialogul Social la nivel de serviciu, nivelul cel mai de jos al structurii organizatorice.

Din expunerea de motive (https://goo.gl/sxpHJG) reiese ca activitatea de reorganizare este motivata in principal de perspectiva preluarii de la 1 ianuarie 2019 a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in sensul “cresterii capacitatii administrative necesare exercitarii acestui mandat”.

Astfel, se mai arata in nota de fundamentare, “Romania va avea posibilitatea de a-si imprima viziunea nationala asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui in mod direct la procesul de consolidare a acestuia si de a promova pe agenda europeana unele dosare pe care tara noastra le considera importante.”

Nu ne este prea clar care sunt dosarele pe care tara noastra le considera importante, insa unul dintre documentele pe care Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana pun un accent deosebit este Pilonul European al Drepturilor Sociale, proclamatie semnata anul trecut de Statele Membre la Goteborg. Pilonul European al Drepturilor Sociale este instrumentul care repune problemele cetatenilor europeni in centrul atentiei, cu scopul de a restabi echilibrul dintre obiectivele economice si cele sociale ale Uniunii si Statelor Membre, pentru o Europa mai echitabila.

Realizarea acestor obiective presupune o implicare adecvata a partenerilor sociali in elaborarea si punerea in aplicare a politicilor publice si a reformelor din cadrul Semestrului European.

Pentru Romania, Recomandarile specifice de tara ale Comisiei Europene remarca insa ca “Implicarea partenerilor sociali in elaborarea si aplicarea reformelor economice si sociale a fost foarte limitata.” (https://goo.gl/wAtbof)

Mai mult, in Avizul privind Programul de convergenta al Romaniei pentru 2018, Consiliul Europei “RECOMANDA ca, in perioada 2018-2019, Romania sa intreprinda actiuni astfel incat (…) Sa imbunatateasca functionarea dialogului social.”

Spre exemplu, desi ati specificat deschiderea catre dialog, Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social – institutia cea mai inalta a dialogului social tripartit, prezidata de prim-ministrul in functie si care are prevazute intalniri trimestriale – nu a fost convocat niciodata in acest an, desi ne aflam deja in al trimestrul al treilea si cel putin confederatiile sindicale au solicitat expres convocarea sa.

In aceste conditii, marginalizarea rolului Dialogului Social din cadrul Ministerului Muncii – institutia cu un rol cheie in implementarea reformelor incluse in Planul National de Reforma in cadrul Semestrului European – la un nivel care este lipsit de putere de decizie si influenta, este un alt simptom al lipsei de interes fata de problemele reale are cetatenilor acestei tari.
In plus, este in contradictie cu INSUSI scopul reorganizarii, dand, din nou, un semnal extrem de prost catre partenerii nostri europeni.

In concluzie, solicitam sa lasati forma legislativa existenta in acest moment, fara nicio alta schimbare, in sensul in care Dialogul Social sa isi gaseasca locul adecvat in structura Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Bogdan Iuliu HOSSU
Presedinte CNS „Cartel ALFA”

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: