Sindicalistii din penitenciare sustin protestele consilierilor de probatiune

Sindicalistii din penitenciare sustin protestele consilierilor de probatiune

Ministrul Justitiei are deja un dosar penal pentru abuz in serviciu in care a a fost declansata urmarirea penala in rem

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat vineri 13 iulie 2018 ca sustine protestele declansate de catre consilierii de probatiune pe fondul lipsei de solutii concrete si asumate pentru rezolvarea unor probleme legate de deficitul de personal, calitatea precara a conditiilor de munca si discriminari salariale.

Tergiversarea rezolvarii acestor probleme submineaza sistemul de justitie in ansamblu, practic fiecare componenta fiind afectata de o abordare similara din partea ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader si a interpusilor domniei sale la conducerea serviciilor de probatiune si penitenciare subordonate.

Nici sistemul de probatiune si nici cel penitenciar nu pot functiona eficient in conditiile unui deficit sever de personal raportat la numarul si complexitatea cazurilor gestionate, dar si a volumului in crestere al activitatilor presupuse de asigurarea supravegherii pe durata executarii unor sanctiuni penale, in libertate sau in detentie.

Calitatea precara a conditiilor de munca pentru cei aproape 550 de consilieri de probatiune ramane o problema nerezolvata, situatia fiind similara in sistemul penitenciar unde, in pofida promisiunilor repetate, lipseste un plan multianual de investitii si o reglementare privind standardele minime de lucru.

Discriminarile salariale si calculul eronat al unor drepturi salariale par a fi o constanta institutionala la nivelul Ministerului Justitiei si a institutiilor subordonate, interpretarea legilor fiind de foarte multe ori arbitrara iar rezolvarea problemelor de aceasta natura fiind posibila, in lipsa unui dialog real, doar in instanta.

In acest context, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor informeaza ca un dosar penal referitor la abuz in serviciu si restrictionarea dreptului de reprezentare sindicala pe numele ministrului Tudorel Toader se afla deja in lucru la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind decalnsata urmarirea penala in rem.

In cursul acesteti saptamani, reprezentantii partii vatamate – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au fost audiati, faptuitorul Tudorel Toader urmand a fi chemat in perioada urmatoare pentru a fi chestionat in legatura cu acuzatiile de abuz in serviciu si de restrictionare a dreptului de reprezentare sindicala.

Utile

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: