Inca o problema de importanta deosebita discutata in sedinta Consiliului de Conducere din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) din data de 20 iunie 2018,  introdusa pe ordinea de zi, la solicitarea Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), a fost problema sprijinirii politistului de penitenciare in achizitionarea unei locuinte. 

Cu privire la aceasta problema, exista doua situații care mai trebuiesc discutate, si anume:

  1. proiectul de act normativ sa ii cuprinda si pe cei care deja au o locuinta, achizitionata prin credit, dupa data de 2004,
  2. modificarea conditiilor de chirie prin transformarea acesteia in sprijin la rata contractata pentru achizitionarea unei locuinte.

In concluzie, proiectul de modificare a actului normativ ce reglementeaza modul prin care statul ajuta functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in construirea sau achizitia unei locuinte urmează sa intre in curand in plen, avand in vedere ca acesta se afla in dezbatere in Comisia de aparare.

Reamintim ca acest drept al angajatilor din penitenciare s-a nascut in 2004, insa nu a fost emisa Hotararea de Guvern (HG) care sa-l faca aplicabil. In acest moment, din initiativa si la presiunea organizatiilor sindicale, se lucreaza la un proiect de HG care sa poata face aplicabil dreptul ca angajatii din penitenciare sa poata fi sprijiniti la achizitionarea unei locuinte.

FSANP urmareste modul de elaborare a proiectului de HG, astfel incat acesta sa nu creeze discriminare intre angajatii care au contractat credit pentru achizitionarea unei locuinte, inainte de aparitia HG-ului si cei care vor beneficia de acest drept dupa aparitia respectivului act normativ.