Statistica demonstreaza ca cele mai multe ultraje se petrec in unitatile penitenciare in care nu exista echipe operative speciale (grupe de interventie), detinutii sunt mai indisciplinati si mult mai agresivi decat in unitatile in care aceste formatiuni exista si functioneaza continuu.

Se considera ca detinutul ajuns in penitenciare cu regim deschis, semideschis, dupa ce a trecut de la un regim restrictiv la unul mai permisiv, este mai constient si reeducat, pregatit pentru a fi redat societatii. Situatia este total invers.

Detinutii ajunsi in penitenciarele cu regim deschis si semideschis sunt constienti ca mai au putina pedeapsa de executat si devin indisciplinati, avand nu de putine ori o atitudine  necuviincioasa fata de angajati sau alte persoane cu care intra in contact.

Lipsa unei echipe operative speciale care sa intervina prompt in situatii punctuale a fost fructificata de detinuti.

Slaba pregatire a angatilor in tehnici si proceduri specifice echipelor operative speciale (acolo unde nu exista grupe de interventie), timpul lung de reactie, dar si zecile de documente care trebuie completate in cazul unui incident operational, sunt factori care conduc indirect la aparitia ultrajelor.

Insusi directorul general al ANP considera oportuna infiintarea echipelor operative speciale in toate penitenciarele. Asteptam si punerea in practica a deciziei.