Proiectul lui Toader respins in CES

Statutul respins in Consiliul Economic si Social

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a reactionat prompt la intentia ministrului Todorel Toader de a promova Statutul politistului de penitenciare intr-o forma dezavantajoasa angajatilor.

FSANP a formulat observatii, pe care le-a inaintat Consiliului Economic si Social (CES), cu solicitarea de a primi un AVIZ NEGATIV si cu propunerea de returnare a proiectului de Statut catre initiator pentru finalizare.

Forma Statutul politistului de penitenciare trimisa de Tudorel Toader CES-ului pentru avizare pozitiva nu a fost discutata cu sindicatele reprezentative si nici supusa dezbaterii publice. Procesul-verbal prezentat de initiator se refera la o forma fundamental diferita.

Dupa consultarea cu liderii sindicatelor afiliate, FSANP a identificat o lunga lista de prevederi care trebuie amandate inainte ca proiectul sa poata fi promovat, astfel:

1. exces de norme de procedura – avand in vedere ca prin decizii ale Curtii Constitutionale s-a decis neconstitutionalitatea ordinelor de ministru privind procedura disciplinara si profesionala pe motiv ca principiile care reglementeaza aceste insititutii juridice trebuie dezvoltate la nivel legislativ, initiatorul a gresit copiind tot continutul acestor acte neconstitutionale in proiectul de lege, incluzand chiar si prevederi precum cea referitoare la culoarea patratului de pe foile de examen.

Prin aceasta abordare este incalcat art. 6 (Continutul si fundamentarea solutiilor legislative) si art. 8 (Forma de redactare a actelor normative) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata 2010

2. formulari imprecise si discriminatorii – o serie de formulari raman imprecise si contradictorii, un exemplu discriminatoriu fiind cel legat de posibilitatea agentilor de a avansa in categoria ofiterilor pana la functia de conducere de sef serviciu sau echivalent, ulterior fiind precizarea ca avansarea se face doar pe functii de executie si doar in cadrul sectorului din care fac parte . In documentul postat pe site-ul FSANP sunt mai multe exemple similare, o parte au fost deja transmise ministrului justitiei, insa au fost inserate in proiect.

Prin aceasta abordare este incalcat art. 6 (Continutul si fundamentarea solutiilor legislative), art. 8 (Forma de redactare a actelor normative), art. 35 (Sistematizarea ideilor in text) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata 2010.

3. solutii legislative abuzive – ministrul Justitiei insista cu introducerea mandatului de 4 ani pentru managementul de nivel superior, ceea ce agrem pentru viitor, insa mai insista sa transforme actualii ocupanti ai functiilor de directori in mandate de 4 ani, ceea ce contravine principiilor protejarii drepturilor castigate.

Prin aceasta abordare este incalcat art. 23 (Stabilirea solutiilor legislative) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata 2010

4. lipsa dialogului social – proiectul a fost repus in discutie ca urmare a faptului ca ministrul Justitiei a promovat deja un proiect care actualmente se afla in Parlament (exclusiv partea de raspundere patrimoniala si disciplinara) fara sa consulte pe nimeni, nici macar Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Proiectul a fost repus pe rol dupa ce a tot fost lucrat in ultimii 2 ani, fara sa fie finalizat. Desi sindicatele au formulat propuneri, Tudorel Toader a respins majoritatea propunerilor sindicale, chiar si cele sustinute de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Prin aceasta abordare este incalcat art. 6 (Continutul si fundamentarea solutiilor legislative) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata 2010, dar si legislatia Dialogului social si Acordul privind transpareta decizionala la nivelul sistemului penitenciar.

IN CONCLUZIE: Ca urmare a demersurilor Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Statutul politistului de penitenciare a primit AVIZ NEGATIV in Consiliul Economic si Social (CES), in data de 06 iunie 2018. 

Inca o data, domnul Tudorel Toader, da dovada de indolenta si incompetenta in exercitarea functiei de ministru al Justitiei, situatie care ne ofera certitudinea clara ca este cel mai slab ministru al Justitiei pe care l-a avut Romania dupa anul 1989.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

2 gânduri despre „Proiectul lui Toader respins in CES

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: