Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) permite tuturor directorilor unitatilor penitenciare subordonate sa introduca telefoanele fixe de pe holurile sectiilor de detinere in camerele in care sunt custodiate persoanele private de libertate.

Introducerea telefoanele fixe de pe holurile sectiilor de detinere in camerele in care sunt custodiate persoanele private de libertate ar degaja activitatile agentilor supraveghetori si, totodata, ar reduce momentele vulnerabile de pe sectiile de detinere. Nu de putine ori detinuti periculosi scosi din camere pentru a efectua convorbiri telefonice devin agresivi cu personalul.

Este necesar ca directorii care nu au introdus telefoanele fixe, de pe holurile sectiilor de detinere in camerele in care sunt custodiate persoanele private de libertate sa ia legatura cu cei care au facut-o si sa le urmeze exemplul.

Directorii cu gandire opaca refuza introducerea acestor telefoane in camerele de detinere motivand ca s-ar incalca in acest fel caracterul confidential al convorbirii. Scuza este de amator, avand in vedere ca exista telefoane fixe in curtile de plimbare sau pe holurile sectiilor, unde detinutii din regim deschis si semideschis circula in permanenta.