Ministrul justitiei is propune, tot din vorba, sa scoata vreo 15.000 de detinuti la munca. La fel cum a construit si penitenciare noi si le-a modernizat pe cele vechi.

In schimb o s-o reuseasca cu executarea pedepsei de acasa. Beneficiile pentru detinuti intotdeauna se aplica. Aici n-am niciun dubiu. E prioritate de partid si de stat cu mustata grizonata ca puscaria sa se faca pe cat posibil deloc, prin urmare Toader vine cu idea ca sa inlocuiasca o parte finala a pedepsei cu inchisoarea cu tot felul de sisteme de supraveghere electronica, inexistente momentan.

Asta dupa ce in Parlament deja s-a aprobat si este pe circuitul de promulgare si publicare o lege care prevede ca puscaria se face in weekend si de acasa pentru anumite pedepse. Nu era evident suficient, important pentru Tudorel fiind sa mai scoatem pe strazi inca o promotie de liberati in viteza care sa comita alte infractiuni inainte de a reveni in penitenciar. Doar nu-l incurca cu nimic pe nea Tudorica, dansul pregatindu-se de avocatura dupa sinecura prezenta de la justitie.

De notat insa aiureala cu scoaterea la munca a 15.000 de detinuti din cei 22.500 cati mai sunt, pe motiv c-ar fi apti medical. In primul rand ca-i o lista lunga de vreo 12 conditii ca un detinut sa poata fi scos la munca, ministrul nu stie legea, si in al doilea rand lipseste cu desavarsire infrastructura ca acest lucru sa se realizeze in sau pe langa penitenciare, stiut fiind ca punctele de lucru exterioare sunt in mare masura ineficiente, costurile cu paza, escortarea si supravegherea fiind destul de mari.

Sigur, noi astia care am fost atenti la ce debiteaza cel care-i plasat in functia de ministru al Justitiei, stim ca are obiceiul sa dezinformeze, din nestiinta sau cu intentie, intelegand ca in cele din urma mecanismele mass-media functioneaza nu pe baza de informatii corecte ci prin repetitie si persistenta a mesajului. Din acest motiv, spre exemplu, a fost atat de greu de corectat minciuna repetata la nesfarsit a presupusei amenzi de 80 de milioane de la CEDO.

Ca sa fie, deci, clar si pentru Tudorica, n-ai cum sa scoti 15.000 de detinuti la munca fara infrastructura. Poti evident sa mai tragi o minciuna gogonata la televizor despre asta si s-o mai repeti senin peste un an. Dar, se vede.