Vanzatorul de iluzii

Vanzatorul de iluzii

Ministrul justitiei is propune, tot din vorba, sa scoata vreo 15.000 de detinuti la munca. La fel cum a construit si penitenciare noi si le-a modernizat pe cele vechi.

In schimb o s-o reuseasca cu executarea pedepsei de acasa. Beneficiile pentru detinuti intotdeauna se aplica. Aici n-am niciun dubiu. E prioritate de partid si de stat cu mustata grizonata ca puscaria sa se faca pe cat posibil deloc, prin urmare Toader vine cu idea ca sa inlocuiasca o parte finala a pedepsei cu inchisoarea cu tot felul de sisteme de supraveghere electronica, inexistente momentan.

Asta dupa ce in Parlament deja s-a aprobat si este pe circuitul de promulgare si publicare o lege care prevede ca puscaria se face in weekend si de acasa pentru anumite pedepse. Nu era evident suficient, important pentru Tudorel fiind sa mai scoatem pe strazi inca o promotie de liberati in viteza care sa comita alte infractiuni inainte de a reveni in penitenciar. Doar nu-l incurca cu nimic pe nea Tudorica, dansul pregatindu-se de avocatura dupa sinecura prezenta de la justitie.

De notat insa aiureala cu scoaterea la munca a 15.000 de detinuti din cei 22.500 cati mai sunt, pe motiv c-ar fi apti medical. In primul rand ca-i o lista lunga de vreo 12 conditii ca un detinut sa poata fi scos la munca, ministrul nu stie legea, si in al doilea rand lipseste cu desavarsire infrastructura ca acest lucru sa se realizeze in sau pe langa penitenciare, stiut fiind ca punctele de lucru exterioare sunt in mare masura ineficiente, costurile cu paza, escortarea si supravegherea fiind destul de mari.

Sigur, noi astia care am fost atenti la ce debiteaza cel care-i plasat in functia de ministru al Justitiei, stim ca are obiceiul sa dezinformeze, din nestiinta sau cu intentie, intelegand ca in cele din urma mecanismele mass-media functioneaza nu pe baza de informatii corecte ci prin repetitie si persistenta a mesajului. Din acest motiv, spre exemplu, a fost atat de greu de corectat minciuna repetata la nesfarsit a presupusei amenzi de 80 de milioane de la CEDO.

Ca sa fie, deci, clar si pentru Tudorica, n-ai cum sa scoti 15.000 de detinuti la munca fara infrastructura. Poti evident sa mai tragi o minciuna gogonata la televizor despre asta si s-o mai repeti senin peste un an. Dar, se vede.

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

2 gânduri despre „Vanzatorul de iluzii

 1. Soluția, la ideea dumneavoastră, domnule ministru, este (re) înființarea industriei penitenciare.
  Insa pentru acest lucru este nevoie de investiții în infrastructura acestei industrii cât și a penitenciarelor.
  Aceste investiții ar aduce ulterior atât beneficii sociale cât și bani penitenciarelor precum și acestui ANP care, in mod paradoxal stau pe adevărate mine de aur….și se plâng de faptul că sunt săraci și că nu au resursele necesare pentru modernizare, dezvoltare, condiții de muncă pentru personalul și de mediu pentru deținuti….etc.
  Trebuie cu adevărat voință cat și oameni determinați să facă acest lucru.
  Nimic nu este imposibil și nimic nu este nou sub soare.
  Ar trebui sa ne uitam puțin la vecinii noștri unguri, cehi, sloveni, polonezi, – la fel că noi, foști cotizanți in blocul comunist- și care sunt cu mult înaintea noastră.
  Industria lor penitenciara produce , la nivel competitiv, produse și servicii achiziționate de stat, precum și de către piata libera. Și sunt în permanenta dezvoltare. Ungurii…spre exemplu, au trecut de la produse de papetărie, la termopane iar acum se uita cu interes spre un nou business.
  Deci….se poate.
  Pe când și la noi?

  Apreciază

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: