Debutanti pe termen mai scurt

Debutanti pe termen mai scurt

ANP insista ca debutantii sa-si petreaca astfel primul an din cariera pe motiv ca asa se asigura o calificare superioara si o maturitate profesionala pentru lucrul cu detintutii.

Chiar asa sa fie? In practica se constata ca 3 luni sunt suficiente si ca 6 luni ar fi destul. Diferenta nu pare mare dar in contextul in care personalul lipseste ar fi de mare ajutor si acolo unde-i problema ca debutantul nu poate semna, dar si in lucrul direct cu detinutul.

Adevarul e ca nu esti niciodata suficient de matur profesional pentru a lucra cu detinutii.  Si dupa 25 de ani de lucru in contact direct cu omul-infractor-inchis vei avea surprize, si vor fi dintre cele neplacute de regula. N-ar fi poate tocmai rau daca aceasta perioada petrecuta prin sali de clasa ar fi ceva mai scurta.

Nu mai spun ca in domenii precum economic-administrativ, evidenta, organizarea munncii ori educatie e frustrant sa ai pe cineva care poate lucra independent dupa 3 luni dar care nu are drept de semnatura pe motiv ca – sa vezi problema – omul e debutant desi vine cu experienta din civilie.

Eh, ce zici ANP-ule?! Acu’ ca nu mai e dl Iftinca pastor peste resursele umane, putem lua in calcul reducerea termenului pentru debutanti?