Romania, un dezonorant loc 4 la CEDO

Romania, un dezonorant loc 4 la CEDO

In vreme ce ne pierdem timpul cu scandaluri de tot soiul, Romania tot pierde procese la CEDO, unde ne aflam pe un dezonorant loc 4 dupa Rusia, Turcia si Ucraina. Pana la scandalul facut de ministresa Pruna, va amintiti cand i-a indemnat pe detinuti sa dea in judecata, majoritatea sentintelor se refereau la incalcarea dreptului de proprietate. Mai nou sunt legate de infaptuirea actului de justitie si conditiile din penitenciare. AICI detalii.

De ce pierde Romania la CEDO

O buna perioada, majoritatea hotararilor pierdute la CEDO au fost legate de incalcarea dreptului la proprietate. Concret, era vorba despre restituirea unor imobile confiscate de regimul comunist intre 1945 si 1989.

Cu timpul, au inceput sa apara si plangeri legate de infaptuirea actului de justitie: dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane si degradante (referitor mai ales la conditiile de detentie din penitenciarele romanesti), dreptul la un proces echitabil ori durata procedurilor judiciare.

Tot la justitie s-au referit si hotararile privitoare la lipsa unei anchete eficiente, neexecutarea hotararilor judecatoresti, dreptul la un recurs efectiv.

Un loc aparte printre aceste incalcari ale drepturilor omului ocupa cele anchetate in dosarele Revolutiei, fapte deosebit de grave care au devenit imprescriptibile dupa includerea in categoria crimelor contra umanitatii. Motiv pentru care dosarele respective au fost redeschise.

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: