CCR: Articol care reglementeaza evaluarea activitatii profesionale a functionarilor din sistemul penitenciar – neconstitutional

CCR: Articol care reglementeaza evaluarea activitatii profesionale a functionarilor din sistemul penitenciar - neconstitutional

Conform Agerpres,  Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit joi ca sunt neconstitutionale prevederile articolului din Legea care reglementeaza evaluarea activitatii profesionale a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Ceea ce inseamna ca Statutul trebuie iarasi modificat. AICI mai multe detalii.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor articolul 23 din Legea 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 264 din 10 aprilie 2014, avand urmatorul continut:

„Evaluarea activitatii profesionale a functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se face anual, pe baza criteriilor de evaluare elaborate de Administratia Nationala a Penitenciarelor si aprobate prin ordin al ministrului Justitiei”.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului 23 din Legea numarul 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor sunt neconstitutionale”, se mentioneaza in comunicat.

In motivarea solutiei de admitere, Curtea a constatat ca dispozitiile articolul 23 din Legea 293/2004, prin trimiterea la acte administrative cu forta juridica inferioara legii, care sa reglementeze, in absenta unor norme cu forta juridica a legii organice, evaluarea activitatii profesionale a functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, incalca prevederile cuprinse in articolul 73 alineatul (3) litera j) din Constitutie.

De asemenea, arata sursa citata, prevederile analizate contravin si articolului 1 alineatul (4) din Constitutie, referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, prin delegarea unei competente ce apartine in exclusivitate legiuitorului catre un membru al Guvernului, precum si articolului 1 alineatul (5) din Constitutie, in componenta sa referitoare la previzibilitatea legii.

Publicat de Sorin Dumitrascu

Despre penitenciare si justitie

2 gânduri despre „CCR: Articol care reglementeaza evaluarea activitatii profesionale a functionarilor din sistemul penitenciar – neconstitutional

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: