Mihai Tudose si Sorin Dumitrascu – intalnire de lucru pe probleme din penitenciare

Azi, 05 octombrie 2017 incepand cu ora 10.00, a avut loc, la sediul Guvernului Romaniei, o intalnire de lucru intre Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) si Mihai Tudose, prim-ministrul Romaniei, pe tema implementarii unor solutii concrete pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.

Intalnirea dintre Mihai Tudose si Sorin Dumitrascu s-a realizat ca rapsuns la sesizarea venita din partea sindicatelor din penitenciare referitoare la intarzierea nejustificata, a Ministerului Justitiei (Tudorel Toader), de a pune in practica a masurilor agreate deja in urma protestelor angajatilor din penitenciare, de la inceputul lunii august 2017.

1. Repunerea unor acte normative in circuitul de aprobare

S-au discutat punctele ramase in divergenta la proiectul privind Statutul politistului de penitenciare, acesta urmand a fi solicitat spre aprobare in sedinta de Guvern impreuna cu Memorandumul privind suplimentarea cu 1000 de functii a statelor penitenciarelor, in perioada imediat urmatoare.

De aprobarea acestor acte normative depinde dezvoltarea unui sistem de cariera motivant pentru politistii de penitenciare, eliminarea deficitului de personal (sunt peste 700.000 de ore suplimentare) si echilibrarea organigramelor penitenciarelor raportat la volumul misiunilor operative dar si la numarul de detinuti gestionat.

2. Imbunatatirea conditiilor de lucru

Sorin Dumitrascu si Mihai Tudose au convenit ca FSANP sa transmita Guvernului o solicitare detaliata referitoare la un plan multi-anual privind imbunatatirea conditiilor de munca, dar si o lista cu achizitiile necesare pentru dotarea corespunzatoare a personalului din penitenciare.

Pana in prezent, lucrari serioase de modernizare in penitenciare nu au fost demarate, iar nivelul si calitatea mijloacelor de interventie si protectie personala nu raspund nevoilor operative si, atunci cand exista, sunt uzate fizic si moral.

3. Eliminarea deficientelor din legislatia salariala si cea a pensiilor

FSANP a prezentat prim-ministrului Mihai Tudose o serie de probleme punctuale in legatura cu noua lege cadru a salarizarii si cu recent aprobatele modificari la legea pensiilor. In discutie sunt prevederile referitoare la acordarea unor sporuri precum cel de 100% pentru lucrul in zile de sambata si duminica sau sarbatori legale care ar fi practic anulat prin utilizarea unui plafon general de 30% pentru sporuri.

In legatura cu pensiile “militare”, Sorin Dumitrascu a solicitat aplicarea unei masuri de tranzitie care sa corecteze eventuala discriminare a angajatilor din penitenciare in functie de momentul solicitarii iesirii la pensie. Problema urmeaza a fi discutata in detaliu cu prilejul dezbaterilor mai largi din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, impreuna cu sistemul de actualizare a acestui tip de pensii.

4. Industria penitenciara

O problema care preocupa in egala masura organizatiile sindicale si reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor este necesitatea suplimentarii veniturilor sistemului penitenciar. In acest sens oportunitatea reinfiintarii intreprinderilor penitenciare a fost discutata cu prim-ministrul Romaniei, acesta aratandu-se extrem de interesat de un astfel de proiect.

La o prima estimare, un numar de 20 – 25 de intreprinderi infiintate in penitenciare pornind de la capacitatile existente ar putea da de lucru unui numar de 6.000 – 8.000 de detinuti in conditii de siguranta si cu utilizarea unui numar de personal de supraveghere sensibil redus fata de punctele de lucru exterioare.

Publicat de Cosmin Dorobantu

Sindicalist

Un gând despre „Mihai Tudose si Sorin Dumitrascu – intalnire de lucru pe probleme din penitenciare

Comentariile sunt închise

Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța

Fiat justitia et pereat mundus

%d blogeri au apreciat: